El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mas no descarta tenir un conseller en cap, però evita especulacions sobre Duran
  • CA

El líder de CiU i futur president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat que serà “impermeable” en les filtracions sobre la configuració del nou govern i rebutja qualsevol travessa sobre els noms dels nous consellers durant les dues setmanes que dedicarà a dissenyar el nou executiu. Tot i això, ha detallat que serà d'”un màxim” de 12 conselleries i no descarta tenir la figura de conseller en cap o conseller primer, rol que Mas va exercir amb Jordi Pujol. No obstant, ha evitat especular sobre si aquest càrrec seria pel secretari general de la federació i líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida.

Mas ha justificat la retallada dels 15 departaments actuals per la complicada situació financera de la Generalitat. El futur mandatari vol imprimir un “esperit d’austeritat i s’ha de predicar amb l’exemple”, ha afegit en una entrevista a TV3. En sintonia, ha reiterat que reduirà entre un 20 i un 25% l’estructura política de l’administració i només d’entrar farà una auditoria.

Parafrejant Winston Churchill, el líder de CiU ha afirmat que remuntar la situació costarà “sang, suor, llàgrimes i fatiga”. Per això, “vull crear un clima positiu”. Només “un govern fort no aixeca el país, caldrà fer-ho entre tots”.

Mas també ha valorat les renúncies del president de la Generalitat en funcions, José Montilla, i del Parlament, Ernest Benach: “Jo no ho vaig fer. I tampoc ho hauria fet ara, m’hauria quedat almenys una temporada”, ha assenyalat. A parer seu, “quan et presentes a unes eleccions has d’estar a les verdes i a les madures”. “La gent que et vota ho fa perquè facis una feina, perquè guanyis o condicionis, però també perquè si no guanyes et quedis al peu del canó”, ha continuat en l’entrevista feta per la directora de Televisió de Catalunya, Mònica Terribas.

“Jo m’hauria quedat”, però “no sé si tota la legislalatura” perquè “no només és una qüestió d’interessos personals” i, a vegades, és necessari facilitar el relleu, ha expressat. Per això, ha dit que pot comprendre part de les raons que han portat a Montilla a prendre aquesta decició. “En el cas de Benach, potser s’entén menys, però les seves raons deu tenir”, ha manifestat sense ànim de criticar. Mas considera que els dos polítics “deuen haver tingut una visió dels interessos col·lectius del seus partits”, ha sentenciat.

El futur president també ha pronosticat que no rebrà el suport de cap partit per ser investit en una primera votació. Creu que haurà d’esperar a la segona ronda i ha demanat una “actitud correcta, positiva i seriosa” als adveraris. Així mateix, Mas ha dit que mantindrà l’Oficina Antifrau i intentarà aprovar una llei electoral. Com ja va fer en el debat entre candidats, ha indicat que convidarà a tots els partits a defensar el concert econòmic a Madrid.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa