El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mas diu que no donarà suport a un futur govern espanyol si no s’accepta el pacte fiscal
  • CA

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha alertat aquest matí a Madrid que CiU farà “tot el possible” perquè no hi hagi majoria absoluta a Espanya després de les pròximes eleccions generals. I ho farà per tal de facilitar l’aprovació d’un pacte fiscal amb Catalunya similar al concert econòmic basc.

Mas ha assegurat que Catalunya plantejarà aquest debat “des de la raó” i no des de les “vísceres”, amb “amenaces o ultimàtums”, però ha advertit que les principals formacions espanyoles han d’entendre que el pacte fiscal és “urgent” perquè Catalunya no pot viure de forma permanent per sota de les seves possibilitats a causa del dèficit fiscal “crònic” que arrossega. “Un desequilibri d’aquesta magnitud equivalent al 9% de la nostra riquesa anual no és suportable per sempre”, ha dit.

Per aquest motiu ha recordat que el pacte fiscal ha de permetre que el Govern “tingui capacitat de gestionar els impostos que es paguen a Catalunya i de negociar bilateralment una aportació al conjunt de l’Estat en la línia de la solidaritat i de les càrregues de l’Estat que tots hem de compartir”. El president de la Generalitat ha recordat que posarà la petició sobre la taula “guanyi qui guanyi” les eleccions però ha expressat la seva preferència perquè cap dels dos partits espanyols assoleixi una majoria absoluta que seria contrària als interessos de Catalunya.

També ha afirmat que Catalunya farà els deures en la reducció de la despesa que li reclama el govern espanyol però ha recordat que el país viu “per sota les seves possibilitats” i que cal “començar a explicar” aquesta realitat sense ferir ningú.

Demana a Zapatero que “esvaeixi la incertesa” sobre el seu futur

Mas també ha apuntat que “seria bo” que Zapatero “esvaeixi la incertesa” sobre el seu futur perquè “viure en aquesta incertesa no és bo” i en el moment actual cal “claredat sobre el que es farà i no dubtes permanents”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa