Mas crida a "reaccionar davant les amenaces contra la realitat nacional"

En el seu primer discurs de cap d'any, el President adverteix que "no hi ha miracles ni solucions màgiques" per aixecar el país de la crisi

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha dirigit aquest vespre el seu primer missatge institucional de Cap d'Any com a màxim responsable del Govern. Ho ha aprofitat per reflexionat al voltant de la realitat nacional catalana.

Mas ha assegurat que "la incomprensió, i més d'un cop la hostilitat, cap a la nostra personalitat col•lectiva i la nostra identitat cultural i lingüística haurien d'haver quedat definitivament superades en una democràcia consolidada com la que compartim amb la resta de l'Estat". Però davant la certesa que aquest fet no s'ha produït, i que les incerteses i les amenaces segueixen planant sobre nostre, el cap del Govern ha fet una crida a "reaccionar davant les amenaces contra la nostra realitat nacional", amb "serenitat i amb fermesa" i, sobretot, amb unitat: "Ens cal fer-ho tots junts, mirant més el que ens uneix que el que ens separa", ha conclòs.

Per altra banda, ha recalcat que la principal lluita del Govern i del seu president és i serà la crisi. "Per aixecar el nostre país no hi ha miracles ni solucions màgiques. No hi ha dreceres. Només hi ha un camí: treball dur, esforç, sacrifici, imaginació, creativitat, moral de victòria i convicció en les nostres possibilitats".

Des de la sala gòtica de la Verge de Montserrat, el president ha volgut llençar també un missatge d'optimisme recordant que "Catalunya, en els moments més complicats i adversos de la seva història, sempre ha trobat la manera d'aixecar el cap. I ara no serà una excepció". En aquest sentit, ha volgut demanar de nou un gest de complicitat a la societat civil, especialment a aquelles persones que tenen més possibilitats o capacitats, "la suma dels nostres esforços ens farà més grans com a nació i millors com a persones".
 
ERC no va tardar en carregar contra les paraules del President. Segons el portaveu nacional d'ERC, Ignasi Llorente, el missatge "compleix amb els pronòstics que ja s'havien fet sobre el nou Govern: molta retòria i poca concreció i continguts". Tot i així, Llorente ha admès que hi ha coincidència en la necessitat de buscar solucions a la crisi com una de les màximes prioritats del país.
 
La portaveu d'ICV-EUiA en el Parlament, Dolors Camats, ha acusat Mas, de caure en la "retòrica de país i de bandera" dels últims governs de Jordi Pujol, perquè no ha concretat el camí a seguir per avançar en l'autogovern de Catalunya.

Discurs íntegre del President de la Generalitat

 
 

Comentaris