El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mas: “Catalunya ha de fer la seva pròpia transició nacional”
  • CA

El futur president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha proclamat avui en el discurs del debat d’investidura que ha arribat el moment que “Catalunya faci la seva pròpia transició” després que la sentència del Tribunal Constitucional contra l’Estatut hagi tallat qualsevol via per fer un estat plurinacional. “Ara ens cal forjar el nostre camí de futur, un nou camí, perquè som una nació i nosaltres decidim”, ha sentenciat.

Mas, que després del discurs només ha rebut els aplaudiments del grup d’ERC a part dels seus propis diputats, també ha deixat clar que “un president de la Generalitat no pot trencar els anhels d’un poble”, però al mateix temps no pot permetre que un país “quedi dividit entre dues meitats”. I per això ha demanat el suport de la cambra per pactar aquest 2011 un acord de demanda de pacte fiscal per presentar-lo a Madrid quan hi hagi canvi de govern, mesura que té un ampli consens.

Eixos de govern i novetats

El discurs d’Artur Mas ha seguit molt la línia del programa electoral de CiU. El futur president de la Generalitat ha presentat com a eixos bàsics del seu govern la recuperació de la crisi econòmica, la reducció del fracàs escolar i l’austeritat en l’administració. I ha reiterat algunes mesures que ja havia anunciat com l’anul•lació de la mesura dels 80km/h, la supressió del Codi Ètic dels Mossos d’Esquadra i l’equiparació amb la resta de territoris de l’Estat l’imposts de successions i donacions que es paga a Catalunya.

Però Mas també ha presentat algunes novetats, com la proposta de crear una Llei de Dependència Catalana, l’aprovació d’una política fiscal verda i la recerca de consens per aprovar una Llei Electoral Catalana. També ha anunciat que ja ha demanat al president del Cercle d’Economia, Salvador Alemany, i al President del Col•legi de Metges de Catalunya, Miquel Vilardell, que capitanegin dos consells assessors en aquests dos àmbits.

I també hi ha hagut moments per les promeses com no apujar els impostos mentre Catalunya no surti de la crisi, la reducció de l’atur a la meitat, la reducció del fracàs escolar els propers vuit anys i la reducció d’un 20% dels departaments de l’administració catalana, un 25% dels alts càrrecs i un 15% de les despeses de publicitat, protocol i informes.

Crida a la unitat per “aixecar” el país

Mas també ha fet una crida a “la unitat” per “aixecar” Catalunya, un país tocat per la crisi i maltractat per l’Estat. El convergent ha considerat aquest esforç nacional de “deure moral” i per això ha demanat als diputats i a tota la societat “corresponsabilitat i colideratge”. “O ens en sortim units com un sol poble o tots els esforços seran valders”, ha declarat el futur president.

Finalment, el candidat a la presidència de la Generalitat ha assegurat que vol fer “un govern de tots, transparent i clar, d’alt sentit i institucional, auster, cohesionat, d’esperit de país i de treball, de lideratge ferm i seré, que demana ajuda i que vol ser ajudat dialogant i obert a les aportacions de tothom, de vostès – en referència als diputats- i de persones destacades de la societat”.

Transcripció  del discurs d’investidura d’Artur Mas

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa