El president del Partit Demòcrata Català (PDC), Artur Mas, avala el plantejament del referèndum que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va posar sobre la taula durant el debat de la qüestió de confiança al Parlament. Mas ha destacat que aquesta ha estat una proposta “consensuada” entre els partits.

“Sempre hem dit que el referèndum és la millor opció si es pot fer i ara hi ha una determinació molt clara per fer-lo. Anem-lo a fer amb plenes garanties i assumim-ne les conseqüències”, ha expressat. El líder del PDC ha marcat distàncies entre el procés participatiu del 9-N i el referèndum promès per Puigdemont: el segon tindrà una sola pregunta i serà “vinculant”, ha remarcat. D’altra banda, Mas ha demanat a la CUP que doni suport a l’aprovació dels pressupostos. No fer-ho, ha advertit, seria la “fi temporal” del procés.

L’expresident de la Generalitat i líder del PDC, Artur Mas, ha votat aquest divendres al vespre al districte barceloní de Sarrià-Sant Gervasi els nous representants territorials del partit. La militància escull fins demà les persones que comandaran la nova formació a les vegueries i comarques, així com el defensor de l’associat.

Mas ha aprofitat per valorar el contingut i el resultat del debat de la qüestió de confiança celebrat aquesta setmana al Parlament. D’una banda, ha assegurat que el plantejament del referèndum que Carles Puigdemont va presentar no ha estat fruit de la “improvisació”, sinó que ha comptat amb l'”aval” i el “consens” dels partits. 

Malgrat que el president del PDC havia expressat en alguns moments els seus dubtes sobre la convocatòria d’un referèndum a Catalunya, aquest divendres ha tancat files en torn a aquesta opció, que és “la millor, si es pot fer”. Per això, ha remarcat la importància que es faci “amb garanties” i que el resultat sigui “vinculant” per incentivar la participació.

En aquest sentit, ha volgut marcar distàncies entre el procés participatiu que ell mateix va promoure el 9 de novembre del 2014 i el referèndum que el Govern preveu celebrar la segona quinzena de setembre de l’any que ve. El primer va comptar amb dues preguntes per ser “inclusiu” –per obtenir el suport d’ICV-, mentre que el nou referèndum només en tindrà una, ha destacat.

Missatge a la CUP

Mas també ha llançat un advertiment a la CUP. Creu que si no dona suport a la tramitació i aprovació dels pressupostos, estarà sentenciant “temporalment” el procés. Per això, ha reclamat als cupaires que mantinguin la confiança a Puigdemont i el seu Govern tant al debat de polírtica general com en el projecte de pressupostos del 2017 i que estiguin “a l’alçada de la responsabilitat històrica” que representen. “Tothom ha de tenir prou sentit de país com per no posar els interessos de partit o les ideologies per davant de l’interès general”, ha insistit.

El ‘no’ del govern espanyol, “oportunitat perduda”

L’expresident de la Generalitat ha lamentat que la número dos del govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaría, hagi expressat aquest divendres un ‘no’ rotund a l’oferiment del referèndum de Puigdemont. “És una nova oportunitat perduda per parlar i dialogar”, ha constatat.

En aquesta línia, ha reconegut que és “gairebé impossible” que l’Estat consenti el referèndum reclamat. Malgrat això, ha continuat, des de Catalunya cal mantenir “la porta del diàleg oberta”. “Si no es produeix és perquè a Madrid no el volen, perquè són frontistes. Des de Catalunya, anem amb la mà estesa, diem que podem parlar de tot i tenim una actitud flexible”, ha comparat. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa