El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Martín Blas nega l’existència de l’Operació Catalunya però admet informes “nyaps”
  • CA

 

El comissari de la policia espanyola Marcelino Martin Blas, ara jubilat i que va ser cap d’afers interns del 2012 al 2015, ha negat aquest dimarts l’existència de l”Operació Catalunya’, que ha reduït a un conjunt d’informacions periodístiques sobre polítics catalans. Segons ell, ningú a la policia espanyola s’ha dedicat a aquesta tasca, tot i que ha admès que hi ha conflictes interns entre comissaris i “irregularitats” en la investigació del cas del ‘pequeño Nicolás’. També ha admès que la premsa ha publicat informes atribuïts a la policia que ha titllat de “nyaps” i que creu que no ha redactat cap unitat policial.

 

En la seva compareixença a la comissió d’investigació del Parlament, l’únic policia espanyol que de moment ha acceptat declarar, ha dit que ell no ha tingut mai cap relació amb el PP ni ha dirigit un grup de policies per investigar polítics catalans independentistes per la seva ideologia. Així, ha desmentit diverses informacions que el situen al capdamunt de la trama, i ha assegurat que no va conèixer l’exsecretari d’estat de Seguretat, Ignacio Cosidó, fins que va accedir al càrrec. També ha assegurat que mai ha estat a Andorra ni ha pressionat els germans Cierco, de la BPA. “No sóc Superman”, ha dit.

Martín Blas ha explicat que durant la instrucció del ‘cas Palau’ va acudir a Barcelona per parlar amb el fiscal del cas sobre el finançament de CDC, ja que creia que es podia anar més a fons. En tot cas, ha negat que pressionés el fiscal i ha recordat que el cas ja estava judicialitzat i que de cap manera va ser una “investigació prospectiva”, sinó que es basava en diverses informacions. A més, ha refermat diverses vegades que el famós ‘esborrany de la UDEF’ no sap qui el va fer, tot i que ho va investigar, però en cap cas es pot considerar un informe seriós de la policia, ja que barrejava informació veraç amb no contrastada, i s’hi afegia “sal i pebre”, cosa que el convertia en un “nyap”. No obstant, ha dit que “la policia no fa això”.

 

D’altra banda, també ha admès que dos exdetectius de Método 3 van cobrar despeses de viatges a Madrid procedents de fons reservats de l’estat, en metàl·lic i sense factura. També ha negat que ell fes o filtrés la gravació de la conversa entre l’aleshores ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i l’exdirector d’Antifrau, Daniel de Alfonso. 

 

D’altra banda, la comissió d’investigació ha aprovat, amb els vots en contra de Cs, la proposta de la CUP de citar a declarar dos mossos d’Esquadra del sindicat SPC, David José Mañas i David Miquel, president i portaveu, respectivament, per la seva suposada vinculació amb investigacions de la policia espanyola.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa