El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Marlaska no donarà explicacions sobre incidents contra independentistes amb policies involucrats
  • CA

 

Els grups del PP, Cs i PSOE s’han alineat per evitar que prosperi la petició d’ERC i PDeCAT que sol·licitaven la compareixença urgent a la comissió d’Interior del ministre Fernando Grande-Marlaska per donar explicacions sobre incidents contra independentistes amb policies de paisà involucrats. El Grup Socialista argumenta que són temes que la justícia ja està investigant, Cs diu que això només “aprofundeix la confrontació” i que cal parlar “d’altres temes” i des del PP l’exministre de l’Interior, Jorge Fernández-Díaz, ha acusat els dos partits “d’inocular el virus tòxic del nacionalisme” i de vestir-lo de groc com la “febre groga”. En canvi, la diputació permanent sí ha accedit a la petició formulada pel mateix ministre de comparèixer a petició pròpia per donar explicacions sobre els dos assalts a la tanca de Ceuta i Melilla que s’han produït aquest estiu i sobre la política d’acostament de presos d’ETA.

 

En la petició feta per ERC i PDeCAT, els dos partits demanaven que el ministre donés explicacions sobre “insults i vexacions” contra dos diputats d’ERC davant la comissaria de Via Laietana (Jen Diaz i Josep Maria Jové) per part d’un agent espanyol i també per l’agressió soferta per un inspector de la brigada d’informació del cos contra el fotoperiodista Jordi Borràs, entre d’altres. “No es tracta de parlar d’independència sí o no, es tracta de drets civils perquè a Catalunya no està amenaçada la convivència sinó que qui amenaça és el feixisme”, ha declarat el portaveu adjunt d’ERC, Gabriel Rufián. Per la seva banda, el portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano, ha dit que seria “inimaginable” que es donés el missatge a la societat que hi ha forces polítiques que “donen suport” a aquest tipus d’agressions per part d’agents. “Tots els grups amb sensibilitat democràtica haurien de votar a favor de la compareixença perquè ho expliqui”, ha manifestat.

 

Les peticions dels dos portaveus, però, han topat amb el no de Cs, PP i PSOE; mentre que Podem i PNB s’han posicionat a favor de permetre la compareixença del ministre. Per part del PSOE, el diputat David Serrada s’ha limitat a dir que són temes que la justícia ja investiga i que, per tant, la compareixença del ministre “dificultaria enormement” el desenvolupament de les causes. Més dur ha estat Miguel Gutiérrez (Cs), que ha retret a Rufián que els hagi qualificat de “miserables” i li ha demanat que retiri l’expressió. “Mantinc que mentir en política és miserable”, li ha contestat Rufián. Cs ha rebutjat la compareixença perquè, segons Gutiérrez, “caldria parlar de moltes coses i no només del que a vostès els interessa que és aprofundir en la confrontació”.

 

“Febre groga”

L’exministre de l’Interior del PP, Jorge Fernández Díaz, ha dit que el discurs dels líders independentistes “no té lògia perquè li falta moralitat i ètica” i ha fet seva una cita de François Mitterrand que va dir l’any 1995 que el nacionalisme era “la guerra”. “Estan inoculant l’odi en la societat catalana, un odi que s’està traduint en insults, vexació, divisió i ruptures familiars i d’amics o veïns”, ha manifestat Fernández Díaz, que també s’ha referit als llaços grocs com una “febre groga” fruit de la “inoculació del verí tòxic del nacionalisme”. Fernández Díaz també ha demanat que es respecti la presumpció d’innocència de guàrdies civils i policies estatals.  

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa