El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Marlaska manté en secret el nombre d’antiavalots que van actuar al Prat
  • CA

Sense concrecions. Només els ferits. Així explica el ministeri de l’Interior, el dispositiu antiavalots del Cos Nacional de Policia el 14 d’octubre de l’any passat a l’aeroport del Prat, per reprimir la protesta contra la sentència del procés. De fet, el ministeri que dirigeix Fernando Grande Marlaska evita dir el nombre d’efectius concrets i només informa que eren efectius de la Unitat d’Intervenció Policial i que el seu “nombre va ser l’adient”.

 

Concretament, en un informe lliurat al diputat d’EH Bildu, Jon Iñarritu, i al que ha tingut accés El Món, Interior insisteix que es “van assolir els objectius de seguretat proposats” i que “van ocasionar el menor perjudici possible”. En aquell operatiu, un manifestant va perdre un ull, un cas que els Mossos investiguen per constatar si va ser a causa d’una pilota de goma disparada pel CNP. Així mateix, l’informe remarca que l’actuació es va fer amb criteris “d’oportunitat, proporcionalitat i congruència”. En aquest sentit, l’informe remarca que “no s’ha obert cap expedient disciplinari”.

 

Així mateix, la resposta parlamentària admet que el cap de l’operatiu va ser el el cap de la Unitat d’Intervenció Policial, el comisari principal José Miguel Ruiz Iguzquiza. De fet, els quatre sindicats majoritaris de la policia espanyola en van demanar la dimissió pel fiasco de l’Operació Ícaro, el nom del dispositiu policial per contenir les protestes de la sentència del Tribunal Suprem.

 

L’informe desgrana que el mateix dia 14 es van identificar 13 persones arran “d’accions violentes realoyzades pels manifestants” però cap detenció, només propostes de sanció. Sobre els ferits,només fan referència als 19 efectius del CNP ferits per “les actuacions dels concentrats” aquell dia tant a l’aeroport com a la Via Laietana. Ara bé, s’estan molt de dir la gravetat dels ferits al·legant que es tracta d’informació sobre dades personals. Per altra banda, admeten que no s’ha obert cap expedient disciplinari i que els agents anaven identificats a través de la seva armilla antitrauma.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa