El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Marlaska des de Barcelona: “L’Estat no està desbordat i respon amb proporcionalitat”
  • CA

El ministre de l’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat aquest dissabte a Barcelona, després de reunir-se amb el conseller de l’Interior, Miquel Buch, que “l’Estat no està desbordat” davant la greu situació d’ordre públic que es viu a Barcelona per les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem. El ministre ha defensat que s’està actuant amb “paràmetres de proporcionalitat” davant actes que associa amb “l’independentisme violent”.

Marlaska ha dit que els grups que es manifesten tenen “un comandament i un grau important d’organització per exercir una violència d’aquestes característiques, que en poques ocasions” els agents que participen en l’operatiu s’han pogut trobar. El ministre ha explicat que la coordinació de forces de seguretat “havia previst tot el marc de possibilitats i s’està adaptant la resposta a les circumstàncies”.

El govern espanyol sosté que la violència als carrers de Catalunya és “important i greu” i que les forces de seguretat estan adoptant-se amb l’estudi previ “cada moment” perquè “la resposta sigui efectiva”. Marlaska ha volgut donar una imatge de fermesa i de control de la situació. De fet ha dit que els disturbis s’emmarquen en el que és una “situació d’ordre públic greu, però l’Estat, amb tots els cossos policials, està donant resposta”. Encara més, l’Estat, ha remarcat, “es defensa ostensiblement bé”.

Marlaska ha explicat que s’està investigant els grups que es mobilitzen i ha recordat que el monopoli de l’ús de la força el té l’Estat per “restablir l’ordre públic i la seguretat pública perquè la resta de ciutadans puguem exercir els nostres drets i llibertats”.

Per justificar la proporció de la resposta policial, Marlaska ha esgrimit xifres. Ha dit que només ahir hi va haver 101 agents ferits, alguns “molt greus”, més de 300 des de dilluns. S’han destrossat 264 vehicles oficials, 43 dels Mossos, 221 del CNP, 171 dels quals només divendres. També s’ha referit a “molts danys a instal·lacions policials, béns mobiliaris públics i privats”. Acte seguit, ha dit, “sí, hi ha proporcionalitat” i ha lamentat que hi hagi ferits, però l’Estat “no pot romandre impassible davant del vandalisme indiscriminat”.

Marlaska també ha criticat que el president de la Generalitat, Quim Torra, i membres del Govern no hagin condemnat de “forma ferma” la violència. “Ningú entén que facin declaracions i parlin minuts i minuts i no condemnin la violència i no se solidaritzin amb els agents de les forces de seguretat de l’Estat”. El ministre ha dit que el Govern “ha d’escollir el camí de les institucions democràtiques perquè no hi ha cap altre camí”.

Des de dilluns hi ha hagut 300 detinguts, nou dels quals han entrat en presó provisional per decisió judicial. Només ahir hi va haver 83 detinguts.

Buch defensa els Mossos de les crítiques

Miquel Buch (ACN)

Miquel Buch (ACN)

Per la seva banda, el conseller de l’interior, Miquel Buch, ha volgut tancar files amb els Mossos d’Esquadra davant les crítiques que està rebent el cos per la seva actuació en el marc dels disturbis que s’han produït a Catalunya amb l’ajuda d’altres forces de seguretat de l’Estat espanyol.

Buch ha comparegut a la consellera de l’Interior i ha repetit que els manifestants que van protagonitzar disturbis al centre de Barcelona divendres eren “grups antisistema molt violents i organitzats amb tàctiques i tècniques combatives”.

Davant d’aquesta actitud Buch ha dit que “la violència no és l’eina per defensar una idea democràtica”. En aquest sentit, ha posat d’exemple les Marxes per la Llibertat i ha lamentat que la violència “ha tapat” la mobilització “cívica i pacífica” de més de mig milió de persones a Barcelona.

Buch s’ha referit a la convocatòria que hi ha prevista aquesta tarda a Urquinaona i ha volgut fer “una crida a que aquesta manifestació es realitzi de forma cívica, pacífica i democràtica, radicalment cívica, radicalment pacífica i radicalment democràtica”. Així mateix, ha afegit que en el cas que es produeixin incidents es demana “a les persones que marxin per facilitar les tasques policials”.

Així mateix, el conseller ha fet una “crida a la responsabilitat a tots els partits i candidats” perquè “no és el moment de fer electoralisme”. Sobre les crítiques a les actuacions policials, Buch ha mostrat ple suport als comandaments dels Mossos i ha dit que és un cos que millora cada  dia i exerceix l’autocrític. S’ha compromès a comparèixer al Parlament per donar totes les explicacions un cop finalitzi l’operatiu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa