Maria Eugènia Gay: "Per cap de les dues parts hi ha hagut interès per solucionar el problema"

La nova degana de l'advocacia de Barcelona diu que els advocats no poden solucionar problemes polítics i assegura que la situació és "preocupant" per la "falta d'interès" negociador

 

La recentment elegida nova degana del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB), Maria Eugènia Gay, creu que el conflicte polític entre els governs català i espanyol s'ha de solucionar negociant, i si fa falta amb una mediació, no pas amb litigis amb advocats. Segons ella, la situació és "preocupant", ja que s'ha arribat "fins aquí sense arribar a mínims acords". Així, considera que "per cap de les dues parts hi ha hagut interès per solucionar" el problema.

 

En declaracions a l'ACN, la nova degana, que prendrà possessió aquesta propera setmana, "els polítics han de solucionar els problemes polítics, els advocats no poden". "És evident que hi ha un conflicte, les dues parts han de ser conscients que han de trobar una posició que pugui obrir un diàleg", ha dit, afegint que fins ara hi ha hagut "absència de diàleg". "La situació és preocupant, que s'hagi arribat fins aquí i que els polítics no siguin capaços d'arribar a acords", ha lamentat.

 

Per tot això, proposa recórrer a la mediació, que no hauria de ser amb advocats necessàriament, sinó amb una "persona capaç de poder parlar amb les dues parts". En aquest sentit ha recordat que hi ha advocats mediadors a Barcelona que han intervingut en conflictes polítics en altres països.

 

Sobre el posicionament del Col·legi en el conflicte, ha dit que ella com a degana no es pot pronunciar, ja que tant a la corporació com a la seva nova junta de govern hi ha diverses sensibilitats. Per això, no subscriurà cap dels manifestos proposats per nombrosos i reconeguts juristes a favor o en contra del dret a decidir, tot i que el Col·legi els ha obert les portes per poder-los presentar i "són legítims". En un d'aquests, el contrari a la independència, està impulsat, entre altres, pel seu pare, Eugeni Gay, exmagistrat del Tribunal Constitucional i exdegà de l'ICAB. Justament, sobre aquest posicionament del seu pare, la nova degana el respecta però no es pronuncia.

 

Comentaris