El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Margallo: “Les secessions sempre acaben amb una pèrdua de benestar”
  • CA

El ministre d’Afers Exteriors en funcions del govern espanyol, José Manuel García Margallo, ha criticat aquest dilluns el model de repartiment de competències federal de Bèlgica, que ofereix a la regió de Valònia la possibilitat de vetar l’aprovació del tractat de lliure comerç amb el Canadà (CETA). “Mai he cregut que la solució política adoptada a Bèlgica sigui la millor de les solucions en un món com el que vivim”, ha dit Margallo, remarcant que, segons ell, “en el repartiment de competències, tot el que sigui competències exteriors, ha d’estar en mans de l’estat central”. “Mai aconsellaria imitar aquest model”, ha dit, en una referència implícita a Catalunya.

 

Des de Brussel·les, José Manuel García Margallo també ha utilitzat l’exemple del ‘Brexit’ per advertir dels riscos d’una hipotètica independència de Catalunya. “Les secessions internes o externes sempre acaben amb una reducció de l’economia afectada i una pèrdua de benestar”, ha avisat el responsable de la diplomàcia espanyola, que ha apostat per unes negociacions dures amb Londres, per qui preveu que s’apliqui un acord similar al que s’està tancant amb el Canadà. “Les economies menors tendeixen a perdre”, ha dit Margallo. 

 

  

  

El ministre d’Afers Exteriors s’ha mostrat confiat que el PSOE permetrà la investidura de Mariano Rajoy per “sentit comú i patriotisme”, i perquè “Espanya no es pot permetre el luxe de seguir sense govern tenint en compte els desafiaments” actuals. En aquest sentit, Margallo ha citat “els problemes interns a Catalunya” que, segons el seu punt de vista, “fan necessari que hi hagi un govern que pugui fer-hi front” adoptant “reformes”. Pel responsable espanyol d’Exteriors, unes terceres eleccions serien “un rècord històric” innecessari. 

 

 

  

En les seves declaracions a la premsa, José Manuel García Margallo també s’ha referit a la situació de Gibraltar, remarcant que “les velles solucions no funcionen perquè el món ha canviat”. Margallo ha defensat que arran del ‘Brexit’ Gibraltar només té “dues solucions”, o sortir del mercat únic i la UE juntament amb la resta del Regne Unit, o quedar-s’hi acceptant “la sobirania hispanobritànica”. 

 

 

  

Precisament aquest diumenge, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que és de viatge oficial a París, va lamentar que la diplomàcia espanyola vagi “obertament a la contra” de Catalunya. “La diplomàcia que encara paguem de la nostra butxaca, l’espanyola, ens va obertament a la contra, amb un ministre que es passeja pel món i envia gent pagada per nosaltres a malparlar de nosaltres i a intentar desfer el relat democràtic que, de manera transparent, expliquem els catalans”, va denunciar el president català. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa