El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Margallo: “Europa no ens ha tret mai targeta groga per violar les normes”
  • CA

La candidata de JxCat a les eleccions europees Erika Casajoana ha afirmat que el seu objectiu al Parlament Europeu és situar el debat sobre l’autodeterminació de Catalunya a la UE, però el candidat del PP i exministre, José Manuel García-Margallo, i el de Cs, Javier Nart, han negat que això vagi a ocórrer perquè consideren que Europa no fa cas a l’independentisme. En un debat sobre les eleccions europees del 26 de maig organitzat pel Institut Europeu de la Mediterrània (Iemed), Casajoana ha reconegut que el moviment independentista no és un tema “popular” a Europa, però que es presenten als comicis perquè a la UE es respectin els drets fonamentals de tots els europeus, inclosos els catalans, i que es reconegui el dret a l’autodeterminació de Catalunya. Segons ella, si Europa ha de ser un “bastió de drets humans i de llibertat, primer ha de respectar aquests drets i llibertats” en el seu interior, en referència als presos independentistes.

 

A això, Margallo ha defensat que Espanya és una democràcia consolidada i que, si no ho fos, la UE ja hauria sancionat a l’Estat: “A Europa quan algú viola les normes se li treu la targeta groga. No conec cap targeta groga a Espanya en aquest tema”, i ha insistit que cap constitució occidental contempla el dret a l’autodeterminació. En la mateixa línia, Nart ha sostingut que Espanya és un dels països amb menys condemnes en matèries de drets humans en el Tribunal d’Estrasburg i ha recriminat a l’independentisme que vulgui parlar dels presos a Europa: “Hi ha alguns que pensen que Europa ha d’estar pendent dels seus particulars desitjos. Del que estan plantejant ningú en parla ni a ningú li importa”.

 

Tant el candidat dels comuns Ernest Urtasun com la del PSC Laura Ballarín han refusat aquestes qüestions en el debat i han apostat per impulsar més mesures socials des de la UE per a recuperar l'”ànima social” del projecte europeu. També ho ha defensat el candidat d’ERC Jordi Solé, que ha advocat per augmentar el pressupost de la UE de l’1% al 4% del PIB europeu, i ha acusat la justícia espanyola de no ser independent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa