El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Margallo augura que a mitjan agost “passaran coses” a Catalunya
  • CA

El diputat del PP i exministre d’Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha assegurat aquest dilluns que l’Estat “no pot tolerar cap acte de desobediència” a Catalunya i ha instat a “tornar a la raó” perquè considera que, es resolguin o no els “incidents puntuals”, seria bo analitzar el problema de la “desafecció de part de la societat catalana amb les altres Espanyes”. Al seu judici, a partir de la segona quinzena d’agost començaran a “passar coses” a Catalunya perquè el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, té “dificultats” amb el seu partit, amb ERC, la CUP i també amb sectors socials importants, com els empresaris i comerciants, la tradicional burgesia catalana. Per a García-Margallo, aquesta és una “tragicomèdia en la qual ningú sap quin és el final i ningú sap què passarà l’endemà”, ja que en el camp sobiranista o secessionista “cadascun sembla tenir la seva pròpia agència, la qual cosa no només no facilita una solució del procés, sinó que el dificulta”.

 

En aquest sentit, creu que existeix un “marcatge permanent que impedeix qualsevol tipus de moviment d’aproximació a una solució raonable” i sobre aquest tema ha incidit que la declaració unilateral d’independència “no ho és” perquè portaria Catalunya en un “limb jurídic” sense reconeixement internacional i sense tenir “possibilitat” de demanar el seu reingrés a la Unió Europea. Segons l’exministre, això es traduiria en “dificultats importants” en comerç exterior, exportacions i la pèrdua dels avantatges que es deriven dels acords comercials de la UE amb la resta del món —uns 50—. L’exministre ha apuntat que això provocaria un “empobriment” dels catalans que xifra en el 20% del PIB, per la qual cosa “no són temes menors”, ha advertit, i preveu que en aquest escenari, Catalunya estaria en una “situació financera impossible” perquè s’ha finançat amb mecanismes extraordinaris com el FLA i els fons de proveïdors.

En aquest sentit, el diputat del PP sosté que es maneja l’escenari del referèndum per “obtenir avantatges competitius en unes hipotètiques eleccions” i afegeix que “abandonar el somni impossible de la secessió suposaria un càstig electoral per al partit que ho fes”. Per aquest motiu es vigilin “els uns als altres”. García-Margallo ha indicat com a “incidents possibles” que el Govern aprovi la Llei de Referèndum d’Autodeterminació i l’enviï al Parlament, la Mesa del qual “no podria si més no prendre-la en consideració”, una vegada hagi estat anul·lada pel Constitucional, cosa que assegura que ocorrerà. En el cas que s’anul·li judicialment i la Mesa del Parlament la prengui en consideració, es produiria un “acte d’insubmissió” que pot portar a inhabilitar a qui ho faci.

 

L’exministre ha explicat que la seva tesi “des de fa temps” és que “no s’hauria d’haver tolerat el simulacre del procés’ del 9N” i, al mateix temps, s’hauria d’haver iniciat una negociació sobre la reforma constitucional; sobre la disposició addicional tercera de l’Estatut de Catalunya sobre el percentatge d’inversió en aquesta comunitat; sobre una llei oficial de llengües que desenvolupi l’article 3 de la Constitució i un canvi de sistema de finançament que s’hauria d’haver abordat “des de fa temps”. Per al diputat del PP, actualment hi ha dos “fets indubtables”: “una identitat catalana i una realitat hispànica d’aquesta identitat, tots dos innegables”. Al seu judici, “es pot ignorar un d’ells; negar la realitat hispànica, que és el separatisme; intentar conciliar-los perquè es beneficiïn o esperar, que és la pitjor de totes les solucions perquè és una espècie de guerra declarada que enterboleix totes les relacions i necessàriament haurà de desembocar en una de les dues”, ha dit l’exministre, que preveu un agost i setembre “molt complicat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa