Maragall treu ferro a qui presideixi Congrés i Senat: "Hem de parlar dels exiliats i presos"

L'alcaldable d'ERC avisa que donar càrrecs simbòlics a polítics catalans "no té valor" en sí mateix si no s'acompanya de diàleg real

Ernest Maragall (ERC) ha tret ferro aquest divendres a la nova proposta de Pedro Sánchez per a la presidència del Congrés i el Senat, que recaurien ara en els socialistes catalans Meritxell Batet i Manuel Cruz. Ha advertit al president espanyol que "l’ostentació d’un càrrec per si mateix no té cap valor" ni suposa un gest cap a Catalunya, si no va acompanyada de diàleg real sobre el conflicte entre Catalunya i Espanya. "Amb Pedro Sánchez del que hem de parlar és del retorn dels exiliats i presos, aquesta és la qüestió", ha subratllat. 

 

En canvi ha assenyalat com a camí a seguir la "convocatòria d'una mesa de diàleg" per "parlar del dret a l'autodeterminació" i d'un "referèndum urgent". Entre els qui s’haurien d’asseure a la taula de diàleg ha citat a Oriol Junqueras, Raül Romeva i Carles Puigdemont. "Es poden posar tants càrrecs sobre la taula com es vulgui, mentre es mantingui aquesta situació incomprensible", ha dit. 

IMG 1811

Ernest Maragall i Diana Riba Jordi Borràs

La "distància" entre ERC i JxCat sobre el decret de lloguers

Preguntat pels periodistes sobre el decret de regulació dels lloguers que prepara la Generalitat de Catalunya, ha reconegut que hi ha "distància entre les forces sobiranistes" que formen el Govern. "És normal que des del centre-dreta liberal i l’esquerra progressista tinguem posicions diferents", ha deixat anar, posant per davant l'eix esquerra-dreta a l'eix nacional. Sobre una hipotètica pugna entre les conselleries de Justícia (ERC) i Territori (JxCat), ha defensat que "la iniciativa" del decret correspon a Justícia perquè la nova regulació es basaria en una modificació del codi civil català.

 

 

L'alcaldable també ha marcat distàncies amb Elsa Artadi (JxCat) sobre la seva posició envers els lloguers, després que la candidata hagi afirmat que limitar els preus és electoralista. "Em sorprèn i vol dir que estem molt allunyats en objectius". "Em decep una mica, però té el seu dret a posicionar-se", ha insistit. Així ha sostingut que els republicans mantenen la seva "màxima ambició per aconseguir que els preus deixin de pujar" a Barcelona i "aturar la bombolla de lloguers". "Els salaris d’aquesta ciutat no són adequats per aquests preus, avui més del 40% famílies de la ciutat dediquen més del 40% dels ingressos a l’habitatge", ha recordat. A Ada Colau (BComú), que ha posat èmfasi aquests dies en les diferències d'ERC i JxCat sobre lloguers, li ha assegurat que el decret permetrà "trencar el motllo" i que la seva preparació "és una fantàstica notícia de la que faria bé d'alegrar-se".

IMG 1835

Ernest Maragall i Diana Riba Jordi Borràs

Europa i el canvi climàtic 

Els republicans presentaven aquest divendres les seves polítiques sostenibles per a Barcelona i Europa, en un acte electoral al centre cívic Vil·la Urània de Barcelona. Maragall hi ha participat acompanyat de la candidata europea, Diana Riba, i del número 12 de la llista per Barcelona i expert en transició energètica, Pep Salas. Riba ha reivindicat que la Unió Europea sigui un "agent clau en l’assoliment de l’agenda 2030" i ha alertat de la urgència de revertir l'escalfament planetari: "Tenim 12 anys per reduir dràsticament per reduir els gasos d’efecte hivernacle". En aquest sentit ha proposat que la UE "lideri la transició energètica al continent amb grans programes d’inversió" per assolir "el 100% d’energia sostenible", incrementar les ràtios de reutlització i reciclatge i establir per al 2050 un objectiu "d'emissions zero".

 

Comentaris