El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Maragall adverteix el govern espanyol que no aniran “de genolls” a la Comissió Bilateral
  • CA

 

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Ernest Maragall, ha assegurat que el Govern aposta pel diàleg amb l’Estat, però ha advertit l’Executiu de Pedro Sánchez que no aniran “de genolls” a la bilateral. En una entrevista concedida a l’agència Europa Press, ha reconegut que el propi Sánchez i alguns dels seus ministres com Meritxell Batet han manifestat el seu compromís amb el diàleg, i ha recordat que l’Executiu català “porta deu anys dient-ho”.

 

Ha destacat com un fet rellevant que el president de la Generalitat, Quim Torra, explicités en la seva conferència de dimarts “amb força i èmfasi que la voluntat del Govern és avançar des del diàleg sense renunciar a res”. “El que no farem és acceptar un diàleg en el qual anem de genolls”, ha subratllat, i ha concretat que el que volen és negociar d’igual a igual per arribar a acords veritables. Per això, ha insistit que no acceptaran un diàleg “des de la superioritat pretesa, des d’una jerarquia o des d’una condició jeràrquica i autoritària”.

 

Maragall considera que la societat catalana s’ha guanyat el dret que els seus representants puguin mantenir un diàleg amb el Govern central “autèntic, amb respecte i d’una certa coherència entre el que passi en les reunions i el que vagi passant en altres àmbits”. “No anirem agenollats i ens quedarem atrapats en la pura formalització del diàleg perquè, si no, acabarem creient que la foto de la taula amb tots els membres reunits ja és el diàleg, i no és veritat”, ha avisat.

 

Mentrestant, el conseller treballa en el desplegament de les delegacions a l’estranger i prepara una agenda institucional de treball a Catalunya, però també a l’exterior per inaugurar les seus de la delegacions que vol reobrir: “Hi haurà una agenda de presència internacional en els propers mesos intensa, que s’anirà concretant”. Sobre el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), ha manifestat la implicació de la Generalitat, però ha recordat que es tracta d’un “instrument de país i no de Govern”. Maragall ha subratllat que el Diplocat ha de presentar “a tot el país en la seva pluralitat” pel que ha avançat que estan treballant per incloure noves institucions al consorci, a més de recompondre la seva nova estructura.

 

En resposta les paraules del ministre d’Exteriors, Josep Borrell, que va advertir que el Diplocat ha de remetre’s al desenvolupament de les competències autonòmiques, ha replicat: “El Diplocat es limitarà a representar al país i per tant, no es limitarà”. “Tot el que tingui sentit, utilitat i retorn, possible representació del país i treballi en la difusió de la nostra realitat, en el millor coneixement des de l’exterior del que som com a societat, país, economia i cultura, etcètera, ens sembla que no és que sigui competent, sinó que és obligació“, ha resolt.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa