El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El manuscrit en què el jutge va basar la trama russa no se’l van creure ni els investigadors
  • CA

La trama russa amb 10.000 soldats i criptomoneda és gairebé com el contracte de Messi. Si el Barça va fitxar l’argentí en un tovalló de bar, la Guàrdia Civil va muntar el relat de la conspiració russa gràcies a una anotació manuscrita en una llibreta trobada en un escorcoll en un local del carrer Fonollar de Barcelona, seu d’una de les fundacions investigades pel jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, que gestionava l’activista Víctor Terradellas. Una anotació que els mateixos investigadors van admetre que no tenia gaire sentit, però a la qual el jutge de l’operació Volhov sí que hi va donar importància.

Concretament, en el sumari es recull aquesta anotació en un atestat i el seu annex, signat pels guàrdies civils amb TIP D19921 C  i K47019K. Apareix en aquest informe, a què ha tingut accés El Món, en un punt titulat “anotacions manuscrites d’interès” ,on es reprodueix digitalment l’anotació i la seva ‘transcripció. “Al marge esquerra hi apareix la paraula PUTIN. Al marge dret, sembla que hi apareix la paraula finançament”, escriuen els analistes. Així mateix, l’atestat interpretatiu dels agents destaca que “pel que fa a finançament, recull el document ‘unificar Bitcoin, demà del volàtil i sota l’or’”. “En un cercle”, continuen, “hi apareix la paraula màquina i a continuació ‘estat protector’ i després ‘legislació adient al nou model econòmic’”.

Ara bé, les anotacions de la mateixa policia subratllen Se desconoce a ciencia cierta el significado de esas palabras, FINANCIACIÓN, BITCOIN, que aparecen al lado del apellido del actual presidente ruso VLADIMIR PUTIN”. El document va ser identificat tant pel CNP com per la Guàrdia Civil, però van ser els homes a les ordres del tinent coronel Daniel Baena qui van triangular aquesta informació amb altres indicis que suposadament esbossaven una proposta russa. Aquests indicis no són res més que missatges unilaterals de Víctor Terradellas al president Carles Puigdemont en els dies previs al referèndum i a la DUI.

Així, el primer que la Guàrdia Civil indica és un missatge de Whatsapp de Terradellas a Puigdemont, del 5 d’octubre del 2017, on li explica que “Putin va parlar del referèndum d’independència de Catalunya sense més valoració però no el va titllar d’il·legal”. Una referència a la participació del president rus en un fòrum polític i econòmic de l’òrbita russa. Puigdemont no va respondre el Whatsapp.

Però no és l’únic missatge que la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia interpreten amb accent rus. Els analistes recullen diversos Whatsapp just abans de la DUI. A través d’una transcripció realitzada per agents de la UDEF del CNP, que la Guàrdia Civil incorpora al seu atestat, expliquen que Terradellas va remetre un Whatsapp en què suposadament comunicava a Puigdemont que “havia de fer una videoconferència amb Putin”. Ara bé, els mateixos agents indiquen que es podria tractar “d’un error gramatical”. Un Whatsapp en què també recorden al president que una “gent espera resposta” –suposadament russos– i que esperen un “moviment de la Xina pels diners”. En un altre Whatsapp de l’endemà, Terradellas demana a Puigdemont que es reuneixi amb un suposat “emissari de Putin” a la residència oficial del president, a la Casa dels Canonges.  En els Whattapp també emboliquen una pressumpta “declaració de Gorbatxev” a favor del procés i diners provinents de la Xina

L’amanida russa acaba després que el Cos Nacional de Policia balisi els vehicles de Terradellas per configurar el mapa de trobades amb la suposada trama russa. En el mateix atestat la Guàrdia Civil escriu que “s’ha comprovat, a través de les bases d’informació de vols a les quals té accès la Guàrdia Civil, que Víctor Terradellas va utilitzar el vol FV-6679, a les 17:45 hores del 29 de setembre del 2017 per desplaçar-se des de Moscou a l’aeroport del Prat”. “És a dir, Víctor es trobava a Moscou dos dies abans del referèndum del Primer d’Octubre”, conclou la policia. Tres Whatsapp, un bitllet d’avió i una nota manuscrita. L’origen dels 10.000 soldats russos.

El whatsapp on expliquen a Puigdemont una suposada videoconferencia de Putin

El whatsapp on expliquen a Puigdemont una suposada videoconferencia de Putin

 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: No te precipites Quiquet a octubre 31, 2020 | 19:21
    No te precipites Quiquet octubre 31, 2020 | 19:21
    Todo esto ya se verá. De momento hablas por no callar.
  2. Icona del comentari de: Decebut a octubre 31, 2020 | 19:42
    Decebut octubre 31, 2020 | 19:42
    Quants de dies portem ja ? És increïble la quantitat d'articles sobre les bajanades trames-informes de Tacito. Com pot ésser que ensopegueu amb una fal·làcia del clavegueram de l'estat espanyol ? I a sobre tot plegat batejat amb el nom d'una batalla de la "división azul". Un mica de dignitat.
  3. Icona del comentari de: Ramon a octubre 31, 2020 | 19:53
    Ramon octubre 31, 2020 | 19:53
    A sota un il·luminat nega que Espanya sigui d'esquerres. Jo en canvi ho afirmo. Espanya y Franco son més aviat d'esquerres, que no pas d'ultradretes. A casa meva jo molt més clarament, ja que no puc veure ni dibuixats els progressistes i veig sempre republicans i migrants amunt i avall per tot arreu. Però també us dic que això m'importa un cagarro. Al capdavall la raó pregona meva d'existir és la unitat d'Espanya i la meva dèria no té res a veure amb les esquerres ans tot el contrari.
  4. Icona del comentari de: Ferran a octubre 31, 2020 | 20:56
    Ferran octubre 31, 2020 | 20:56
    No han entendido nada estos cerebros del tamaño de un ojete. No se trata de Putin, sino de Plutón, el último hijo de Pluta (novia de Pluto) al que Marcelo le ha traído una medalla de oro más valiosa que un Bitcoin.!!!
  5. Icona del comentari de: Laura a novembre 01, 2020 | 11:37
    Laura novembre 01, 2020 | 11:37
    Tant de bo, nos " cayera esa breva"
  6. Icona del comentari de: X*2 a novembre 01, 2020 | 14:29
    X*2 novembre 01, 2020 | 14:29
    Espanya, cada dia més ridícul internacional i més miseria mental
  7. Icona del comentari de: Amb el lliri a la mà a novembre 02, 2020 | 11:49
    Amb el lliri a la mà novembre 02, 2020 | 11:49
    Farts de tanta innocència, tothom ho sap que la trama del "manuscrit" no es sosté per enlloc... però el clavegueram de l'estat espanyol ja té de forma il·licita mòbil i un munt d'informació per a fer "informes" tipus Tacito. Alhora el nom de tot plegat de connotacions lligades amb el nazisme, Kolhov, no comportarà cap dimissió, ni sanció ni amonestació de l'estat espanyol a les forces d'ocupació.
  8. Icona del comentari de: quina opereta, semblen de cómic a novembre 02, 2020 | 11:53
    quina opereta, semblen de cómic novembre 02, 2020 | 11:53
    Tácito i l'altre que ara és general, el més semblant que hi ha a Mortadelo y Filemón. Això si, costa trobar-li una figura cómica al jutge. Aquest no té desperdici.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa