El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Manuel Valls: “Ser català és una forma molt bonica de ser espanyol”
  • CA

El regidor a l’Ajuntament de Barcelona de Barcelona pel Canvi i exprimer ministre francès, Manuel Valls, ha dit aquest dissabte que “ser català és una forma molt bonica de ser espanyol”. Ho ha afirmat en un acte de Societat Civil Catalana (SCC) a La Pedrera de Barcelona per commemorar la manifestació unionista del 8 d’octubre del 2017 contra el referèndum. Durant l’acte, Valls ha advocat per la unitat del “constitucionalisme” per tal de fer front a l’independentisme català.

L’exprimer ministre francès ha criticat també els moviments per recuperar el “catalanisme moderat” ja que, segons ell, “no existeix” i és “una via perillosa”. A més, ha afegit, “no es podrà fer pujolisme sense Jordi Pujol, això no funciona” i ha elogiat el moviment polític al voltant d’Albert Boadella, Arcadi Espada, Felix Ovejero i Francesc de Carreras, fundadors de Cs als anys 90. Valls també ha assegurat que “no es pot ser nacionalista i d’esquerres” i ha defensat “el constitucionalisme”.

Valls ha carregat contra els participants en el referèndum de l’1-O i ha afirmat que “dos milions d’independentistes són molts, però no poden canviar el destí de la història d’un gran país com Espanya ni la història del projecte més extraordinari després de la Segona Guerra Mundial com és la Unió Europea”.

Davant de l’independentisme, Valls ha dit que cal “lluitar amb les armes de la democràcia, la justícia, la Constitució i l’esperit del 78” perquè els darrers 40 anys han estat “els millors de la història d’Espanya, exemple de democràcia al món”. És per això que ha reclamat la unitat dels partits “constitucionalistes” després del 10-N perquè “no hi haurà majoria”. Ha indicat que l’única aliança possible és entre PP, PSOE i Cs. “No hi ha cultura de pacte a Espanya, però no hi ha rojos i blaus, no hi ha esglésies que cremen”, ha remarcat.

Valls, que s’ha definit com a català, espanyol, francès, europeu i ciutadà del món, ha dit que els partits espanyols s’han d’unir, “imaginar el futur pactant, acabar de desqualificar l’altre” perquè “aquí no hi ha ‘trifachitos’, sinó homes i dones amb talent que han d’unir les seves forces perquè els catalans i la resta d’espanyols ho necessiten”.

SCC adverteix que es manifestarà

De la seva banda, el president de SCC, Fernando Sánchez Costa, ha advertit que si el sobiranisme “va a un escenari de desbordament i insurrecció”, ells sortiran “massivament al carrer”, informa l’agència ACN. “Més que un tsunami volem una onada de tranquil·litat per refer Catalunya i canviar-la i això no es fa convocant i agitant al carrer”, ha lamentat en una atenció als mitjans poc abans de l’acte de commemoració de la manifestació unionista del 😯 del 2017. En aquest sentit, el líder de SCC ha demanat al president de la Generalitat, Quim Torra, que “deixi de ser un activista insurreccional” i “es converteixi en el president de tots els catalans”. “Si no en sap o no vol o no pot que marxi i convoqui eleccions, que els catalans tenim ganes de votar”, ha reclamat.

El president de SCC també ha assegurat que no calen “ni tsunamis ni marxes” sinó que els catalans “es posin en marxa per refer el país”. Així, ha reivindicat que “més que un tsunami, cal una onada de tranquil·litat i de canvi” i ha apostat per superar la confrontació. “El país no som només nosaltres ni només ells, Catalunya som tots”, ha reblat.

Sánchez Costa també s’ha referit a la Plataforma d’Afectats pel Procés, que han presentat aquest dissabte, i ha explicat que es tracta d’un “dipòsit de memòria, visibilització i apoderament” de totes les persones “afectades per aquests anys durs”, segons ha considerat. Així, ha detallat que és “un espai per a tots” i que té “esperit de reconciliació”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa