El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Manos Limpias es retira del cas ITV contra Oriol Pujol com a acusació popular
  • CA

 

 

Manos Limpias, que exercia l’acusació popular en el cas ITV on s’investiga l’exdiputat de CiU en el Parlament Oriol Pujol per presumpte tràfic d’influències i suborn, ha renunciant a continuar en la causa en sentir-se utilitzada “com a eina per dilatar el procediment”. En el seu escrit, al qual ha tingut accés Europa Press i presentat davant el Jutjat d’Instrucció 9 de Barcelona, Manos Limpias explica que la iniciativa de la defensa de Josep Tous –un dels investigats– d’intentar fer-los fora de la causa “està comportant una paralització del procediment propera ja als dos anys”.

La renúncia de Manos Limpias es produeix en un context en el qual els sis acusats, inclòs Oriol Pujol, tracten d’arribar a un pacte amb la Fiscalia per reconèixer els fets a canvi d’una rebaixa de penes, que evitaria un judici que se celebraria amb tribunal popular. Fonts de les defenses han explicat a Europa Press que Manos Limpias podria resultar un escull per segellar aquest pacte, ja que qualsevol preacord que aconsegueixin amb la Fiscalia haurien d’avalar-ho les acusacions particulars i també Manos Limpias com a acusació popular. La defensa de Tous va demanar fer fora Manos Limpias de la causa en considerar que no estava legitimat per exercir l’acusació popular i després el fiscal del cas, Fernando Maldonado finalment va sol·licitar també l’expulsió encara que al principi l’havia rebutjada.

 

Davant aquest escenari, Manos Limpias ha decidit apartar-se sense esperar la resolució judicial perquè tota aquesta situació ha paralitzat la causa i considera que “no pot tolerar que sigui utilitzada com a eina per dilatar el procediment”. En l’escrit davant la jutgessa el seu paper com a acusació popular des de fa més de quatre anys en el cas i defensa que, si no s’haguessin personat, difícilment s’haguessin pogut “destapar els gravíssims actes de corrupció política i econòmica que s’amagaven després de la coneguda com a trama de les ITV”. En aquest sentit, veuen que el seu objectiu s’ha complert i creuen que romandre, en l’actual situació, significaria tot el contrari del que Manos Limpias diu que pretén, que és vetllar per la transparència i la dignitat dels poders públics, amb el que confia que la Fiscalia complirà amb la seva haver de com a acusació: “I si no és així, el temps posarà a cadascun en el seu lloc”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa