El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les manifestacions del 12-O, com abans del Procés: minoritàries i per separat
  • CA

El proper 12 d’Octubre, dilluns que ve, les manifestacions unionistes recuperen la dinàmica d’abans del Procés. Convocatòries de grups minoritaris, diferents i sense cap coordinació. De fet, n’hi haurà de clàssiques, com la que els grups més ultres celebren a Montjuïc, però no hi haurà, com els darrers anys, una gran manifestació convocada al centre de Barcelona amb la signatura de totes les formacions polítiques unionistes o les seves entitats més representatives, com Societat Civil Catalana. La nova situació social i política, arran de la pandèmia i del moment Procés, ha provocat que enguany hi hagi una regressió, i les manifestacions han quedat en mans de les entitats més extremes de l’unionisme a Catalunya. Tot apunta que el proper dilluns no hi haurà cap baralla per comptar els manifestants unionistes que s’aplegaven darrerament a la plaça Catalunya per la Hispanitat. 

Precisament, SCC no convoca cap manifestació pel 12 d’octubre perquè “el moment no està per a manifestacions”. Ara bé, l’entitat que presideix Fernando Sánchez Costa sí que prepara un acte demà, 8 d’octubre, al vespre, amb la participació dels líders dels tres partits unionistes a la cambra parlamentària, Carlos Carrizosa, de Ciutadans, Miquel Iceta, del PSC i Alejandro Fernández, del PPC. Tots tres protagonitzaran un col·loqui a l’Hospital de Sant Pau per commemorar la manifestació del 8 d’Octubre del 2017. Una protesta que pertany a la mística de l’unionisme per la seva magnitud i pel moment històric que es va celebrar, una setmana després del referèndum del Primer d’Octubre. 

Sense cap gran manifestació convocada, l’unionisme torna a petites convocatòries a la ciutat de Barcelona, de caire minoritari, extrem i adaptades a la pandèmia. Com exemple, la convocatòria de les 12 del migdia, a la Plaça Artós de Barcelona, d’on sortirà una caravana de vehicles. La manifestació motoritzada està signada per Espanya i Catalans Movimiento Cívico, Los de Artós i Catalunya Suma por España. 

Una segona convocatòria és a la mateixa hora a l’estàtua de Cristòfol Colom de Barcelona, on s’hi farà una ofrena floral a càrrec de l’entitat Somatemps i també la Plataforma Catalunya Suma por España. Segons anuncien els convocants, la concentració ha estat autoritzada pel departament d’Interior i només les “persones acreditades” podran participar-hi. Vox assistirà a aquesta ofrena, amb els líders del partit a Catalunya.

Una tercera convocatòria ja és tot un clàssic. És la tradicional Ofrena a la Bandera organitzada per la Comissión 12-O, a la plaça Sant Jordi de Montjuïc, a 2/4 de 12 del migdia. Un acte on cada any s’hi cremen estelades, i necessita d’un fort dispositiu policial d’acompanyament. De fet, és on s’hi apleguen representats de formacions o entitats d’ultradreta i nostàlgics del franquisme. Els caps de cartell d’enguany seran Pedro Chaparro –un dels condemnats per l’assalt a Blanquerna, la delegació de la Generalitat a Madrid, i per amenaces al fotògraf d’El Món Jordi Borràs–, Vicente Estalleres, Benigno Tierno i Gonzalo Martín, quatre noms de forta ascendència ultra. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa