El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Manifestació espanyolista de policies a Barcelona per l’aniversari de l’1-O
  • CA

 

 

Unes 1.800 persones. Aquesta és la xifra que ha informat la Guàrdia Urbana de participants a la manifestació convocada per Justicia Salarial Policial (JUSAPOL), la plataforma de policies espanyoles que reclama l’equiparació salarial amb altres policies,  al centre de Barcelona. Una protesta que sobretot ha estat marcada per la data escollida -dos dies de l’aniversari del Primer d’Octubre-, pels incidents de l’inici de la marxa que ha acabat amb un detingut, pel to unionista de les consignes i per un dispositiu de seguretat extraordinari per part dels Mossos fins al punt que els efectius policials del CNP i Guàrdia Civil que es manifestaven han aplaudit a la Brigada Mòbil dels Mossos a la plaça Urquinaona. Una manifestació convocada a només dos dies de l’aniversari de l’1-O i que incloïa fer un homenatge als policies que van participar en l’operatiu que va deixar més de mil ferits entre la població civil.

La manifestació ja va començar amb recança. JUSAPOL va afegir a la convocatòria pública de la protesta l’homenatge als policies que van reprimir els catalans durant el referèndum. La manfiestació havia d’arribar fins a Sant Jaume. La protesta va activar les antenes del sobiranisme que va convocar una operació tap per ocupar la plaça. Interior va haver de canviar el recorregut de la marxa i preparar un complex operatiu per evitar la topada de les dues manifestacions. Tot i els esforços, la retirada dels acampats al final hi han hagut clatellots, només començar la protesta. Després de la batussa amb pintura inclosa, la manifestació ha començat i s’ha desenvolupat amb certa normalitat i amb un espectacular servei d’ordre que en algun cas, recomenaven a la premsa, “treballar des de la vorera per evitar enfrontaments amb els manifestants”. Una mesura en constar que algun  policia espanyol s’ha abraonat sobre algun periodista. 

 

La marxa tenia diverses capçaleres amb el mateix lema -Equiparación salarial- i amb l’origen de cada destacament (Valladolid, Barcelona, Tarragona o Albacete). Però la primera capçalera s’ha endut la palma. Diversos agents vestits de soldats a l’estil Braveheart i amb escuts rodons i tot, obriren el pas precedits d’una banda de legionaris retirats que tocaven himnes militars. Entremig, cartells que reclamen la no politització dels Mossos amb una consigna enigmàtica “Volem mossos, no gossos, fora la policia política, recuperem les institucions”, banderes de Tabàrnia, tricornis, samarretes per l’ocasió i alguna participant cridant “Puigdemont, a prisión”. I sobretot, molta, moltíssima bandera espanyola. Els càntics, els habituals: “Mismo trabajo, mismo salario”; “Viva España”; “Viva la Policia Nacional, Viva la Guardia Civil, Viva España”; “Yo soy español” o una curiosa versió de La Macarena. En el gruix de la manifestació, grupets amb samarretes de Democràcia Nacional, una formació d’ultradreta força activa. 

 

Entre els polítics participants, el portaveu d’Interior de Ciutadans, Matías Alonso, o el secretari general de Vox, Javier Ortega, que ha demanat la dissolució dels Mossos. Entre els manifestants, l’exdelegada del govern espanyol a Catalunya, Llanos de Luna. 

 

La protesta ha transcorregut tranquil·la fins arribar a la plaça Urquinaona, que els Mossos tenien plenament acordonada. Molts vianants han increpat als manifestants titllant-los de “covards” o cantant el “passi-ho bé”, o fins i tot amb silenci i suportant rètols de Som República. El servei d’ordre ha tingut feina demanant calma als manifestants per tal que aturessin les respostes com ara “fills de puta” o aixecant el dit del mig de la mà. Finalment han decidit respondre entonant el “Yo soy español”. Més endavant, a la cantonada de Passeig de Gràcia amb Plaça Catalunya també hi ha hagut una mica de ball de bastons entre manifestants independentistes, mossos i membres de Jusapol. Més tard, mentre se celebraven els parlaments a la Plaça Catalunya, els Mossos han carregat a la Rambla Canaletes. Posteriorment, després d’una enganxada entre manifestants de Jusapol i antifeixistes, les Mossos han acordonat la Ronda Sant Pere amb Plaça Catalunya amb un operatiu de diverses càrregues que ha deixat diversos contusionats i detinguts. 

 

 

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa