El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Malestar a ERC Barcelona per l’expedient intern a Alfred Bosch
  • CA

“Hi ha alguna cosa que grinyola i així ho vam fer saber”. Així descriu un dels membres de l’executiva de la Federació de Barcelona d’ERC la reunió celebrada el passat 20 d’abril. Una cónclave que va servir per exposar el malestar de bona part de la direcció barcelonina amb el tracte que el partit està dispensant a Alfred Bosch, després de la seva dimissió com a conseller d’Exteriors.

A la reunió, segons fonts participants consultades per El Món, es van “demanar explicacions a la direcció per la doble penalització per la que ERC fa passar Bosch”. Diversos presidents de casals van fer saber al president regional, Gerard Gómez del Moral, que “rebutjen l’obertura d’un expedient disciplinari intern a Bosch pel seu suposat encobriment al seu cap de gabinet després que aquest fos denunciat per assetjament sexual al departament”.

“D’entrada vam retreure que ens assabentéssim per la premsa de la decisió del partit, i més quan Bosch ens va convocar a tots després de la seva dimissió per explicar-nos els motius i exposar la seva versió”, comenta al Món un dels participants a l’executiva. “Entenem que un cop ha dimitit com a conseller i després de les seves explicacions, ja n’hi ha prou i no cal posar en dubte la seva fidelitat als principis del partit a la Comissió de Garanties, un organisme que encara no ha dit ni mu sobre la ‘conversa de les mamelles’ de Lluís Salvadó”, afegeixen les mateixes fonts.

Explicacions de Bosch

“L’Alfred ens va venir a explicar a la Federació el cas amb naturalitat i a deixar-nos clar que ell no havia encobert a ningú i que havia dimitit per responsabilitat política i per no fer mal al partit”, remarca un dels assistents que va expressar el seu malestar per la situació. “Alguns tenim la sensació que s’utilitza la comissió de Garanties com una mena d’instrument de vendetta política de la direcció del partit”, apunta un dels participants.

En aquest sentit, els contraris a l’expedient recorden la trajectòria de Bosch per constatar que l’expedient és “gratuït i innecessari”. “Va tornar al partit quan l’Oriol Junqueras li va demanar per mantenir els tres escons a Madrid, va deixar de ser alcaldable perquè el partit li va demanar que deixés pas a Ernest Maragall tot i haver guanyat les primàries… i tot sense cap queixa. És més, Pere Aragonès fa mesos l’entronitzava com un home generós que acatava ordres sense queixa”, defensen les mateixes fonts. “I ara, ha dimitit, si una cosa es pot dir d’en Bosch és que posa per davant el projecte i el partit de manera elegant i noble”, afegeixen.

El president de la federació evita posicionar-se

El mateix president de la Federació admet que a l’executiva es va fer sentir aquest malestar. En conversa amb el Món, Gómez del Moral reconeix que el “malestar per l’expedient intern” va marcar la reunió. “Però poca cosa hi podem fer, és una qüestió interna de la direcció i que nosaltres no hi hem participat i ni hi podem participar”, remarca en declaracions a aquest diari. “És una mena d’instrucció que pot decidir o continuar investigant o bé arxivar”, assevera l’exdiputat al Parlament i al Congrés. “No tenim informació de com està el procés perquè no ens correspon”, indica, a més d’evitar valorar la decisió d’obrir l’expedient a Bosch.

“Feia nosa Alfred Bosch?”

En aquest context, alguns membres de la direcció barcelonina no deixen de veure en aquest expedient una “maniobra per evitar que Bosch torni a primera línia política”. “Possiblement, el nou politburó de Lledoners li fa pagar que sigui una figura transversal”, apunten els defensor de Bosch. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa