Madrid vol portar a la Junta de Seguretat les identificacions per retirades de llaços

La secretària d'Estat apel·la al "seny" i diu que cal analitzar legalment el cas per "reconduir la situació"

Simpatitzants unionistes retirant llaços grocs en favor dels presos polítics a Sant Cugat del Vallès
Unionistes retirant llaços grocs en favor dels presos polítics a Sant Cugat del Vallès | E.P.

 

 

El Ministeri de l'Interior vol tractar amb la Generalitat en el marc de la Junta de Seguretat la polèmica sobre identificacions per part dels Mossos (inclosa la d'un guàrdia civil fora de servei) de persones que retiren llaços gros de l'espai públic. La secretària d'Estat de Seguretat, Ana Botella, ha dit que estan estudiant poder fer la reunió "en dates properes" i ha apel·lat al "seny" en el debat sobre l'ús de l'espai públic. Botella ha defensat que si els Mossos han pres la iniciativa d'identificar persones i advertir-les que, en aplicació de Llei de seguretat ciutadana, poden ser multades és perquè "entenen que tenen la capacitat de fer-ho". Ara bé, creu que s'ha d'analitzar la situació també des del punt de vista "legal" per poder "reconduir-la". La secretària d'Estat reconeix que és un tema "sensible" i que si grups no independentistes comencen a omplir l'espai públic "d'altres símbols" es pot entrar en una "escala inabastable". La secretària d'Estat de Seguretat, de visita a València, s'ha referit a la polèmica sobre l'ús de l'espai públic i també sobre les identificacions que el passat cap de setmana van fer els Mossos a la demarcació de Tarragona de 14 persones que retiraven llaços, entre els quals hi havia un agent de la Guàrdia Civil. De moment, Mossos només els ha identificat i els ha advertit que podrien afrontar multes de 601 euros fins a 30.000 euros. 

 

 

 

Fins ara, la fiscal general de l'Estat, Maria José Segarra, ha dit que no veu delicte en treure ni posar llaços perquè s'emmarca dins la llibertat d'expressió però les identificacions dels Mossos han aixecat les crítiques de partits com Cs i PP. Per això, el Ministeri de l'Interior vol abordar aquesta polèmica a la Junta de Seguretat amb la Generalitat. El Govern fa temps que li demana poder-se reunir i la secretària d'Estat ha dit que estan estudiant les dates i que serà "properament". És llavors quan el govern espanyol vol parlar "ordenadament" i des de tots els punts de vista –també el legal, ha dit Botella- sobre l'ús de l'espai públic i com gestionar el fet que hi hagi persones que pengen llaços o pancartes i d'altres que es dediquen a treure-les. I sobre quin paper ha de jugar els Mossos, que tenen les competències sobre seguretat ciutadana a Catalunya. 

 

A més, en aquest context, Cs ha impulsat una campanya on anima els ciutadans a retirar tots aquests símbols que reclamen l'alliberament dels "presos polítics" i els seus líders, Albert Rivera i Inés Arrimadas, han dit als ciutadans, a més, que desobeeixin les directrius dels Mossos "quan actuen com a policia política".  Per tot plegat, el govern espanyol és conscient de la sensibilitat d'aquest tema i ha dit que pot "despertar" en alguns persones "el desig d'omplir l'espai públic d'altres símbols". Això suposaria, segons Botella, entrar en una "escala inabastable". "Cal posar ordre i concert perquè l'espai públic és un lloc de trobada de tots i tots tenim dret a usar-lo en la mateixa mesura", ha manifestat

 

Comentaris