El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Madrid vol començar la inspecció de llibres de text catalans al setembre
  • CA

 

La inspecció de llibres de text catalans anunciada al maig podria dur-se a terme a partir del mes de setembre, o a finals d’any, si bé “no és una prioritat” del govern espanyol, segons ha explicat a Europa Press el cap de la comissió de llibres de text del Gremi d’Editors de Catalunya, Antonio Garrido. “No hi ha pressa: En algun moment ens demanaran els llibres”, ha assegurat Garrido, que ha dipositat màxima confiança en la professionalitat d’editors i autors de les publicacions, per la qual cosa no preveu problemes. Encara que el ministeri d’Educació manté la seva intenció de dur a terme aquesta revisió que va anunciar com a urgent, Garrido resta pressa a l’anunci, i ha destacat l’existència de contactes habituals de l’Associació Nacional d’Editors de Llibres i material d’Ensenyament (Anele) amb les administracions.

 

De fet, ha parlat d’una reunió general de representants d’Anele i del ministeri al setembre, després que el secretari d’Estat d’Educació, Marcial Marín, encarregués un “informe detallat i urgent” a l’alta inspecció sobre els llibres de text en diverses comunitats autònomes, entre elles Catalunya, per plantejaments ideològics partidistes. Davant aquesta situació, la nova consellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí, denuncia “obscurantisme i censura franquista” en l’ordre d’inspeccionar les publicacions, i ha situat la decisió en una mera operació de propaganda.

“No s’entén per què es van escandalitzar tant que es posés el focus en la geografia de Catalunya. Això passa a tot el món, que totes les matèries s’expliquen en referència a l’entorn immediat”, ha argumentat la consellera. Al seu judici, “pot haver-hi llibres de text millors o pitjors, però no és treball de ningú el de censurar llibres, és inaudit, fins i tot, si hi hagués llibres que estiguessin molt malament”. “El nostre treball és educar a mestres que tinguin clar que els llibres de baixa qualitat no s’han d’utilitzar”, i ha carregat contra els instints autoritaris, que ha dit que manté el govern de Rajoy. “El departament d’Ensenyament no fa censura dels llibres de text, no vigila les editorials, no vigila els professors quan trien llibres de text”, ha asseverat Ponsatí, que acusa Madrid de mantenir el sistema educatiu català sota una situació de llibertat vigilada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa