El Madrid que reclama la llibertat dels presos i la fi de la repressió omple un teatre a Lavapiés

"Al Teatre del Barrio estem el Madrid solidari, combatiu i que dona la cara", destaca una representant de 'Madres contra la Represión'

“Contra la represión en Catalunya”. Aquest és el títol de l’acte que ha acollit aquest dimarts al vespre el Teatre del Barrio, al barri madrileny de Lavapiés, on unes 150 persones s’han aplegat convocats per la plataforma Referèmdum UAM tot i la pluja i el fred que ha arribat avui a Madrid. En l’acte han intervingut vuit representants d’entitats socials i civils madrilenyes que estan a favor del dret a decidir i que reivindiquen la llibertat dels presos polítics. A més, també hi ha participat el diputat de la CUP Vidal Aragònes.

El diputat cupaire ha estat l’últim en intervenir, però ha començat el seu discurs expressant el seu “agraïment etern als companys que us mobilitzeu a Madrid en defensa dels nostres drets democràtics”. Aragonès ha lloat la mobilització de les darreres setmanes a Catalunya després de la sentència de l'1-O, però ha reconegut que els partits polítics no hem estat a l’alçada. A més, ha aprofitat per carregar contra el conseller d’Interior, Miquel Buch: “Si s’ha realitzat una operació repressiva és perquè es va acordar que es coordinaven la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i els Mossos. I els Mossos tenen un responsable polític, Miquel Buch, i demanem la seva dimissió”.

En l’acte també hi havia una representant de l’ANC de Madrid, Anna Francès. Qui ha agraït als demòcrates madrilenys que “sempre han estat aquí”. “Moltes gràcies”, els ha dit amb llàgrimes als ulls. Alhora, ha avisat l’Estat que “des de la societat civil organitzada tenim la determinació d’un poble que ha perdut la por a ser lliure”, i ha destacat que “a l’Estat se li estan caient totes les màscares”, així com que “des de l’ANC no deixarem de treballar perquè aquestes caretes continuïn caient, amb l’ajuda de tots els demòcrates”.

Unes 150 persones omplen el Teatre del Barrio contra la repressió a Catalunya

El Teatre del Barrio de Madrid ple en un acte contra la repressió a Catalunya | Nerea Rodríguez

"Hi ha un Madrid antifeixista i solidari"

Elena Ortega, de Mares contra la Repressió, ha volgut destacar que al Teatre del Barrio “estem el Madrid solidari, combatiu i que dona la cara”, i ha denunciat que “vivim en un país on no hi ha democràcia, justícia ni llibertat d’expressió”, així com que “l’única resposta de l’Estat quan se’l posa en qüestió és repressió i violència”.

Per la seva banda, Ricardo Rosado, portaveu de la PAH de Parla, s’ha mostrat preocupat pel “retrocés dels drets que significa la sentència del Suprem contra els presos” i ha fet seves les famosos paraules del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart: “Ho tornarem a fer”. Una de les intervencions més contundents ha estat la d’Elena Martínez, de la Coordinadora 25-S. “Hi ha un Madrid antifeixista i solidari”, ha començat destacant.

Martínez ha volgut dirigir-se al moviment independentista per deixar-los clar que “cada vegada que Catalunya ha sortit al carrer, nosaltres també hem sortit”, i ha recordat que “cap poble per sí sol serà capaç de derrotar el règim”. “Sabem que hi haurà més repressió a Catalunya i fora, però el que es trobaran és més mobilització i solidaritat”, ha conclòs entre forts aplaudiments.

 

Rosa, de Madrileños por el Derecho a Decidir, ha recordat que la seva plataforma va néixer per donar suport al referèndum de l’1-O, i que ara ajuden a tots els represaliats per l’Estat. A més, s’ha dirigit explícitament als independentistes: “Hi ha un altre relat diferent del que fa l’Estat. I Madrid té una responsabilitat especial, perquè tot el que passa aquí té un ressò més gran”.

Des de la Plataforma Referèndum de la UAM ha intervingut Lucía Nistal. “A cinc dies de les eleccions tots hem vingut aquí perquè s’escolti que hi ha un Madrid en solidaritat amb el poble català”, ha dit, i ha volgut denunciar que “mentre es produeix tota la repressió, hi ha una esquerra a Espanya que diu que s’ha d’acatar la sentència”. Finalment, hi ha intervingut Óscar Reina, secretari general del Sindicat Andalús de Treballadors, qui s'ha mostrat molt contundent reivindicant la llibertat dels presos i expressant la solidaritat del poble andalús amb tots els represaliats. 

 

 

Comentaris