El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Madrid rebutja la proposta de Puigdemont: “El Congrés no és un saló d’actes per fer una conferència”
  • CA

 

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha rebutjat aquest dilluns la proposta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, d’exposar al Congrés el referèndum sense sotmetre la qüestió a una votació, perquè “el Congrés no és un saló d’actes per fer una conferència”. En una entrevista a ‘Los Desayunos’ de TVE, Sáenz de Santamaría també ha acusat el Govern i els partits independentistes de voler imposar un “discurs únic” a Catalunya, i ha atribuït l’acte d’aquest diumenge a una “estratègia de tensió” per part de l’independentisme per “provocar” una resposta de l’Estat.

 

Segons la vicepresidenta, en els pròxims mesos els independentistes desplegaran aquesta “estratègia de tensió” que busca “aglutinar” els convençuts davant les “diferències greus” entre “l’antiga Convergència i ERC”. “Necessiten provocar l’Estat per a una estratègia de confrontació que mobilitzi”, ha dit la vicepresidenta, que ha acusat les forces independentistes de buscar el “victimisme”. Segons Sáenz de Santamaría, aquesta estratègia xoca amb la realitat social a Catalunya, on la gent “està cansada” d’aquest “rotllo” i de la “matraca de l’independentisme que no porta enlloc”.

 

Ha insistit que el seu govern actuarà “sense una paraula més alta que l’altra” i “no permetrà que el referèndum se celebri”, perquè “és contrari a la democràcia”. En aquest marc, Sáenz de Santanaría ha acusat els independentistes de faltar a les llibertats democràtiques dels ciutadans. “És vergonyós com no es deixa parlar a la gent que pensa una altra cosa, i com es vol marcar un discurs únic”, ha afirmat la vicepresidenta.

Respecte a la petició del president de la Generalitat d’assistir al Congrés per exposar el referèndum sense que això es tradueixi després en una votació, Sáenz de Santamaría ha ironitzat sobre la contradicció, que al seu entendre, implica demanar “que voti tothom” i pretendre “prohibir que votem al Congrés dels Diputats”.  “El congrés dels diputats no és un saló d’actes per donar una conferència, i ell no pot pretendre que al Congrés hi hagi només els que l’aplaudeixen”, ha dit. En aquest sentit, ha assegurat que Puigdemont s’ha “acostumat a actes on porten els independentistes en autobusos”.

 

“El congrés és un lloc on es debat i es treuen conclusions. És curiós que qui demana votar vol que no voti el Congrés”. En tot cas, ha reiterat que el president de la Generalitat té una “invitació” per debatre la qüestió al Congrés i sotmetre-la a debat. Puigdemont, ha dit, pot “exposar els seus arguments” i “sentir el que opina el conjunt del poble espanyol que és a qui correspon prendre decisions d’aquesta naturalesa”. Sáenz de Santamaría també ha assegurat que el seu govern té en marxa mesures per impedir la celebració del referèndum.

 

Ha recordat la causa contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i les actuacions del Tribunal de Comptes contra Mas, Ortega, Rigau i Homs. “El govern ja treballa perquè es respecti la legalitat”, ha afirmat abans de reclamar als funcionaris que “demanin les ordres per escrit”. Segons Sáenz de Santamaría, malgrat el missatge del Govern el referèndum “no se celebrarà” i tot plegat respon a un clima de precampanya electoral. “Jo espero que el resultat d’aquestes eleccions permeti obrir una senda de diàleg racional”, ha afirmat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa