El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Madrid amenaça Puigdemont: “La inhabilitació es compleix”
  • CA

Puja el to de Madrid a mesura que el Govern de Catalunya deixa més clar que no recularà. El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, ha avisat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que “no se sortirà amb la seva” si continua amb els plans per a la convocatòria d’un referèndum per l’1 d’octubre. “La inhabilitació és una mesura que es pren, es comunica i es requereix el seu compliment; no es tracta d’una apreciació personal”, ha explicat en una entrevista d’Europa Press, després que el president de la Generalitat assegurés que no faria cas d’una inhabilitació procedent del TC, que ha assumit competències penals amb una reforma exprés que fins i tot qüestionen membres del tribunal. 

 

“La resposta serà ferma i mantenint la prudència”, ha alertat sobre el posicionament de Puigdemont. “És una apreciació seva però ningú li ha preguntat”, ha assegurat el ministre, que afegeix: “La situació és que si així es declara, està inhabilitat, se senti ell o no inhabilitat”. En qualsevol cas, ha afegit que “estem parlant d’hipòtesi, però si ell està inhabilitat i segueix realitzant actes per els quals està inhabilitat, està infringint la llei penal, i tindrà la conseqüència que correspongui“, ha continuat Zoido. “Si cal fer un requeriment, es fa on calgui fer-ho, on ho decideixi l’autoritat judicial”, ha dit. “El que no es pot consentir és que es vulneri la llei i no passi res”.  “Al final del seu camí”, ha assenyalat en referència als partits independentistes, “no tindràn res excepte la frustració d’alguns i el desencantament de tanta gent que ha vist el temps que s’ha perdut i les discussions que s’han format fins i tot dins de les famílies”.

Carles Puigdemont i Jordi Turull | ACN

 

Zoido, que és jutge de carrera, ha mostrat extrema la prudència en ser preguntat sobre la denúncia tramitada per la Generalitat contra la Guàrdia Civil per prendre declaració a alts càrrecs del Govern: “Fan el seu treball per ordre judicial de forma exemplar i només cerquen defensar els nostres drets i llibertats”. També refusa estendre’s sobre la compra d’urnes o si tem que l’estratègia independentista inclogui l’ocupació d’espais públics i el desencadenament de desordres públics.

 

“No sé quines accions voldran executar que pugui suposar algun tipus de desordre, aquí no hi entraré, però per a cada actuació caldrà respondre amb la llei i l’Estat de Dret”, ha assegurat. I finalment, Zoido també s’ha dirigit als Mossos d’Esquadra: “No puc pensar que els qui estan al servei del compliment de la llei, els qui entre una de les seves obligacions fonamentals està que es compleixi la llei o aplicar les correccions necessàries, puguin ser els primers a no complir la llei”. En aquest sentit, s’adreça al nou director dels Mossos, Pere Soler, per avisar-lo que “té l’obligació que té, i haurà de respondre no només de com actuï ell, sinó de les ordres que doni”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa