Madrid admet que la sentència del TJUE dificulta la negociació amb ERC

Celaá insisteix que les al·legacions de l'Advocat de l'Estat provaran "d'ajudar" el Suprem a aplicar la sentència del TJUE

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha admès aquest divendres que la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha permès que "determinades forces independentistes ahir la percebessin com una victòria personal" suposa "algun obstacle" per a l'acord entre el PSOE i ERC per a la investidura de Pedro Sánchez, però ha emplaçat ERC a mantenir el diàleg. Ho ha fet a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres després que ERC anunciés dijous que congela les negociacions amb el PSOE fins veure quines al·legacions presenta l'Advocacia de l'Estat. Segons la portaveu del govern espanyol cal desvincular l'esfera judicial del diàleg polític. "La sentència del TJUE no ha de ser cap obstacle per seguir construint políticament el punt de trobada que s'està treballant dins de la llei", ha dit, i "cal que cada cosa es canalitzi al seu lloc", de manera que "els temes judicials han d'anar per una banda i els polítics per l'altra".

Celaá no ha volgut apuntar quines seran aquestes al·legacions que l'Advocat de l'Estat presentarà davant del Tribunal Suprem, malgrat que ha assenyalat també que l'escrit ha de presentar arguments que "ajudin" o "serveixin" al Suprem a "l'hora de materialitzar la sentencia del TJUE". Ha recordat que l'Advocacia de l'Estat "no forma part del Poder Judicial" i presentarà al·legacions "atenent a l'interès general". En tot cas ha assegurat que el seu executiu " no dóna instruccions adhoc a l'Advocacia de l'Estat", sinó que aquesta actua en base als "principis de legalitat".

Segons Celaá malgrat que les converses amb ERC per a la investidura de Sánchez són "complexes" cal "construir" un acord que "fins que no existeixi no es pot comunicar". A més, a recordat que aquestes converses "han de ser discretes" si bé el resultat final "ha de ser transparent". La portaveu del govern espanyol ha fet referència a les manifestacions del líder d'ERC, Oriol Junqueras, aquest divendres a Catalunya Ràdio per mostrar-se confiada que les negociacions continuaran a bon ritme. "Pel que fa al PSOE, aquestes negociacions no es veuran obstaculitzades en el seu resultat final", ha sentenciat.

I és que segons Celaá "la sentència s'ha d'analitzar en l'àmbit de la justícia" i "ningú ha de passar per alt que aquest és un estat de dret que se sustenta per la separació de poders i la justícia i la política van per camins separats, línies separades i substanciar els seus problemes per formules diferents".

 
 

Comentaris