Madrid acusa el Govern català d'haver "perdut el sentit de les coses"

Méndez de Vigo assegura que la Llei del referèndum no inclou les "garanties jurídiques més elementals" i reitera que no se celebrarà

 

El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha afirmat aquest divendres que la llei del referèndum d'autodeterminació presentada pel Govern català aquesta setmana "no busca la ruptura amb Espanya sinó la ruptura a Catalunya, on els separatistes volen sotmetre a la majoria del poble català al dictat d'una minoria que ha perdut el sentit de les coses".

 

 

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Méndez de Vigo, ha reconegut tenir dificultats per anomenar el text presentat com a llei perquè, segons ha dit, "no està aprovada pel Parlament, ni està firmada per cap responsable polític, però és un document del qual ningú en sap l'autoria, però que ha estat presentat".

 

 

  

El portaveu ha criticat el comportament del Govern català, tot assegurant que no fa cas dels lletrats del Parlament, "que van dir que les partides per al referèndum als Pressupostos eren inconstitucionals, però tot i així ho van aprovar, i després el Constitucional ho va anul·lar". Méndez de Vigo també ha fet referència al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que "els ha dit per unanimitat que aquest procediment que han creat per a la reforma exprés d'aquestes lleis de transitorietat és inconstitucional".

 

 

El portaveu ha subratllat que els textos presentats pel Govern català "són documents que manquen de les garanties jurídiques més elementals", encara que ha reconegut que la Llei del referèndum en presenta una, que és la protecció dels funcionaris.

 

 

Méndez de Vigo ha dit que el govern de Madrid ha decidit "fer una crida a la racionalitat" i ha afegit que "el referèndum d'autodeterminació no cap dins de la Constitució, ni a l'espanyola ni en cap, i per tant no se celebrarà". Ha afegit que el referèndum "atempta contra la Constitució i no es pot celebrar, no hi ha urnes, ni cens, ni junta electoral". També ha criticat que la llei no fixa un quòrum de participació perquè sigui vàlid.

El portaveu ha explicat també que Mariano Rajoy i Pedro Sánchez van constatar que pel que fa a l'1-O hi ha "coincidència" i ha afegit que seguiran parlant davant dels esdeveniments d'aquests dies.

 

Comentaris