El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
López va renunciar a comandar els Mossos des del primer dia del nou Govern
  • CA

 

 

Teníem la renúncia des del primer dia del nou Govern”. Aquesta és l’explicació que des de Palau donen per la dimissió de Ferran López com a cap dels Mossos per aplicació de l’article 155. “No farem especulacions sobre quan i com va renunciar”, advertien a principis d’aquesta setmana des de la nova cúpula d’Interior que intentava gestionar el traspàs. Finalment, el conseller Miquel Buch i el president Quim Torra van decidir primer “fer un acostament a Josep Lluís Trapero” i després de decidir “què feien amb la renúncia de López”. 

 

Un cop amb el ‘no’ de Trapero al sarró, la nova cúpula d’Interior en marxa, el conseller Buch va començar les reunions de “prefectura” al complex Egara. Unes trobades que no van servir per llimar asprors amb l’home que li ha tocat dirigir la policia catalana per ordre de Madrid. “El conseller ni li mirava els ulls, en Ferran estava dolgut”, apunten fonts coneixedores i participants de les reunions. 

 

De fet, López pagava el seu nomenament per part de l’expresident Mariano Rajoy i l’exministre de l’Interior, José Ignacio Zoido. Les fotografies de López amb el jutge Pablo Llarena, als dinars del també exdelegat del govern espanyol, Enric Millo al Círculo Ecuestre o ser la més alta autoritat autonòmica que va saludar al rei espanyol al sopar de Mobile World Congress no han ajudat a mantenir la confiança. 

 

“Sovint s’oblida que en Ferran és un GEI, -membre del Grup Especial d’Intervenció- i com a tal és un soldat, i com a funcionari, complia ordres… fins i tot, alguns apunten que ha fet de tap perquè la magistrada de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela, no anés més abaix de la cúpula”, aporten comandaments dels Mossos consultats per el Món. Altres membres consultats no són tan benevolents amb la seva figura ni la seva funció en aquests darrers set mesos.

 

En qualsevol cas, la relació amb Buch no ha estat bona aquestes dues setmanes.  Han estat dies intensos a la comissaria de les Corts i al complex Egara, el quarter general dels Mossos, en les trobades hi participaven López, l’actual comissari cap de la Comissaria Superior de Coordinació Territorial, Miquel Esquius i al comissari cap de la Comissaria Superior de Coordinació Central, Joan Carles Molinero, a més del director general de la Policia, Andreu Martínez. També Buch va ordenar que s’incorporés a les reunions en Joan Figuera, actual responsable de la Sala Central de Comandament, i Emili Quevedo, de la comissaria general tècnica de planificació de Seguretat. De fet, la incorporació de Figuera va fer pensar que potser seria l’home que podria substituir López, o més aviat, a Trapero.

 

 

Però les travesses no s’han aturat entre els que “porten ratlletes” a l’uniforme ni s’aturen amb l’arranjament que ha oficialitzat aquest dijous el mateix conseller, deixant la policia sense un Major operatiu, i bastint un triumvirat entre el director general, Molinero i Esquius. Fins i tot, en les travesses havia sorgit Joan Martínez Roma un veteraníssim del Cos conegut com a “Pare Noel” pel seu aspecte històric de barba blanca espessa.

 

Ara bé, els noms que prenien o prenen més força en cas de recuperar la figura del cap del cos -no sempre hi ha candidats- serien Carles Anfruns, actual cap de la Regió Metropolitana Sud, home força respectat al cos, psicòleg i que ha passat per diversos departaments com investigació o informació. L’altre nom és Esquius, un teòleg que coneix el cos i amb molta mili dins el cos a les estructures de comandament. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa