El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Lloveras: “M’agradaria molt ser l’última presidenta de l’AMI”
  • CA

 

La presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, ha assegurat que li agradaria ser l’última presidenta de l’entitat i que, en cas que guanyi el ‘sí’ a la independència en el referèndum, caldrà començar a pensar a tirar el tancament. En una entrevista a Europa Press, ha recordat que l’AMI es va constituir per aconseguir la independència, per la qual cosa se li acabarà el treball si es guanya el referèndum i s’avança cap a l’Estat català. “Serà fantàstic, estic desitjant desmuntar-la ben ràpid. M’agradaria molt ser l’última presidenta de l’AMI”, ha destacat Lloveras, que és també diputada de JxSí en el Parlament i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú.

  

En preguntar-li si vol repetir com a alcaldessa, ha assegurat que encara no ho ha decidit tenint en compte “el moment històric que viu” i que prendrà una decisió sobre aquest tema a finals d’any. Sobre el paper que han de tenir els ajuntaments en una Catalunya independent, ha constatat que en el procés constituent caldrà abordar aquest debat i que, donada la seva experiència com a alcaldessa, aposta per mandats de cinc o sis anys, amb una limitació de dos, i segones voltes. Donada la seva condició de diputada i alcaldessa, ha admès que tem tenir problemes judicials tenint en compte els antecedents de l’AMI, però creu que els riscos personals han de passar “a segon pla” per complir amb el compromís adquirit amb els ciutadans.

Després de lamentar que tinguin oberts uns 400 processos judicials en l’AMI per diferents motius, ha avisat que ajudaran als quals se’ls jutgi per temes de voluntats polítiques”. Encara que ha recordat que el delegat del govern espanyol, Enric Millo, va assegurar quan va substituir Llanos de Luna que volia reunir-se amb l’AMI, Lloveras l’ha recriminat que no s’hagi dirigit a l’entitat “a cap moment”. Al seu judici, seria interessant poder veure’s perquè “els conflictes s’arreglen parlant i negociant, i no denunciant”, encara que ha afegit que no aprecia cap canvi de tarannà en Millo respecte a la seva antecessora.

 

Per Lloveras, és comprensible que hi ha alcaldes que hagin acatat les resolucions judicials que els obligaven a penjar la bandera espanyola a la balconada del consistori, tenint en compte les “repercussions” que podien tenir si s’avançava per la via penal. “El risc ha de ser proporcional a allò que pots guanyar assumint-ho. Per penjar una bandera, aquests alcaldes van considerar que no valia la pena, i en els llocs on s’ha fet hi ha clarament una pancarta que diu que es penja per ordre judicial”, ha emfatitzat. En cas que guanyi el ‘sí’ en el referèndum, en preguntar-li si l’endemà els ajuntaments catalans han de retirar la bandera espanyola. Lloveras creu que l’important és que el dia després comencin les negociacions per avançar cap a l’Estat català. No obstant això, ha avalat que algun alcalde vulgui despenjar la bandera espanyola el dia després del referèndum en cas d’imposar-se l’opció independentista si així ho considera oportú.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa