En llibertat els quatre joves empresonats pels aldarulls del 18-O a Lleida

La Sala obliga els joves a comparèixer al jutjat cada quinze dies

L'Audiència de Lleida ha ordenat aquest divendres la posada en llibertat dels quatre joves que estan en presó provisional des del 20 d'octubre pels aldarulls 18-O a Lleida, amb motiu de la sentència del procés. La Sala va acollir aquest dijous la vista per resoldre el recurs d'apel·lació presentat per les defenses en considerar que la mesura d'empresonament provisional era "arbitrària" i "excessiva". Defensaven que no existeix risc de fugida ni de reiteració delictiva. Tot i que la fiscal es va oposar a l'excarcerament dels joves, l'Audiència ha acceptat el recurs de les defenses al·legant que la presó provisional en aquest cas és una mesura massa "perjudicial" ja que considera que no existeix risc de fugida ni de reiteració delictiva ja que les manifestacions a la ciutat han disminuït i no tenen antecedents penals. Tot això, la Sala ordena que els joves compareguin al jutjat cada quinze dies.

La fiscalia acusava els quatre joves de delictes públics, danys i atemptat a l'autoritat, considerava els fets de "molt greus" i demanava que seguissin en presó provisional. L'Audiència de Lleida, però, conclou que aquesta mesura de privació de llibertat no es pot basar només en l'existència d'indicis sobre la comissió d'un delicte ja que té com a objectiu evitar la reiteració delictiva o el risc de fugida.

Així, la Sala considera que, "si bé poden derivar-se conseqüències penals que derivin en la celebració d'un judici, no es pot justificar una mesura cautelar caracteritzada per l'excepcionalitat i la subsidiarietat". A més, afegeix, cap dels joves té antecedents penals i actualment no hi ha risc de reincidència ja que "no s'aprecia en aquest moment, després d'un mes, un escenari com aquell en què es van produir els incidents". "Hi ha una incidència evident menor en la vida pública de la ciutat de les protestes en el context de les quals es van produir els fets", recull la interlocutòria.

L'advocada dels dos dels quatre empresonats, Marta Mas, ha celebrat la notícia i que l'Audiència de Lleida hagi acceptat els seus arguments. Advocacia per la Democràcia ha felicitat des del seu compte de Twitter les defenses de l'Amadeu, el Ionut, el Mohammed i l'Othomane, després que l'Audiència hagi acceptat posar-los en llibertat. L'associació acaba el seu escrit amb les paraules "drets", "llibertats" i "justícia".

Des del CDRs de Lleida també s'han felicitat de la notícia a les xarxes socials i asseguren que la pressió al carrer ha estat essencial per aconseguir la llibertat dels detinguts a la presó. Afegeixen que seguiran als carrers exigint la llibertat de l'Ashraf, ingressat al CIE, i denunciant la deportació a Marroc de l'Ayoub.

 
 

Comentaris