El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Llibertat de moviments a l’Hemicicle pels presos polítics però amb portes custodiades
  • CA

Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull tindran llibertat de moviments a l’Hemicicle del Congrés quan assisteixin a la sessió constitutiva del pròxim 21 de maig, però les portes que donen accés a la sala estaran custodiades per agents. És la base del dispositiu ideat per la comissaria especial de les Corts, que vetlla perquè el ple del dia 21 –que ha de servir per elegir els membres de les meses de les dues cambres- transcorrin amb normalitat malgrat la presència de quatre diputats que es troben en règim de presó preventiva. El Tribunal Suprem ha decretat aquest dimarts que tots ells podran ser presents a la sessió constitutiva i ha deixat la responsabilitat de dispositiu a mans de les presidències del Congrés –i del Senat en el cas de Raül Romeva. Fonts de la presidència del Congrés ja han avançar que actuaran d’acord a allò que determinin els serveis policials. Es preveu un dispositiu semblant en el cas de Raül Romeva, que serà també a la sessió constitutiva del Senat a la mateixa hora.

 

Els presos arribaran al Congrés abans de l’inici de la sessió constitutiva del dia 21, previst per les 10 del matí. Ho faran transportats per agents de la Guàrdia Civil i no està clar encara si serà a bord d’una furgoneta policial o bé amb cotxes no logotipats. Segons fonts del personal encarregat del dispositiu, l’accés al Congrés es farà a través del pàrquing subterrani que es troba sota la primera ampliació de la cambra baixa. S’hi arriba per una rampa al costat del pati del Congrés.

 

Un cop allà seran portats a la Comissaria del Congrés dels Diputats, situada també al soterrani i amb accés al pàrquing. Allà es farà en canvi de custòdia i passaran a estar sota la supervisió dels agents de la Policia Nacional que s’encarreguen de la seguretat de la cambra. Des d’allà seran conduits sota custòdia mitjançant l’ascensor i els passadissos als accessos superiors de l’Hemicicle. Hi haurà agents de paisà als passadissos. 

 

En principi, els presos aniran sense emmanillar dins de l’edifici. És la mateixa situació que es viu els dies de judici al Suprem, on els nou presos van per dins del tribunal sense emmanillar. Segons fonts del Congrés, dins de l’Hemicicle disposaran de llibertat de moviments. Bàsicament perquè en aquesta primera sessió els grups i diputats no tenen un seient assignat i poden ocupar els espais que considerin. Amb tot, totes les portes estaran custodiades per agents. En total són set accessos a l’Hemicicle

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa