El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La llei per limitar el preu dels lloguers tirarà endavant al Parlament
  • CA

“Hem arribat a un acord amb els quatre grups proposants que desencalla l’aprovació de la llei de regulació dels lloguers”. Així ho ha anunciat a les xarxes socials el Sindicat de Llogaters, a pocs minuts que el Parlament comenci el debat sobre la llei que limita el preu dels lloguers, i que fins ara penjava d’un fil per 8 esmenes presentades per JxCAT, que no acceptaven la resta de grups proposants, ERC, CUP i els Comuns. La proposició de llei que ha de limitar el preu dels lloguers havia estat proposada pels quatre grups, i compta amb l’oposició del PSC, PP i Cs, però fa uns dies, JxCAT es va desmarcaar i va presentar esmenes que, a parer de la resta, desvirtuaven la llei. Els junters pretenien que els grans tenidors i els petits propietaris no fossin posats al mateix sac, però també proposava que es pogués incrementar el preu fins a un 20% si es feien reformes i que els ajuntaments poguessin decidir si aplicaven la normativa o no. 

Després que aquest matí ERC, els Comuns i la CUP hagin demanat explícitament al president Torra que arrossegués JxCAT a l’acord inicial, el Sindicat ha estat l’encarregat d’anunciar l’acord, els termes del qual encara s’han de conèixer durant el ple d’aquesta tarda. Finalment, JxCAT ha retirat la majoria d’esmenes i se n’han transaccionat dues: la que permet un increment del 5% per cada reforma important que faci el propietari, fins al 20%, i la que preserva la figura del petit propietari vulnerable, baixant del 5,5 al 2,5 l’indicador de renda de suficiència. Això vol dir que queden exclosos els propietaris amb ingresoss de fins a 2.000 euros mensuals.

El redactat inicial, que tenia el suport dels quatre partits i que el Sindicat de Llogaters de Catalunya havia negociat amb el departament de Justícia, preveia que els preus no podien ser més alts que els índexs de referència de la Generalitat. Però JxCAT proposa deixar fora d’aquesta obligació aquells propietaris que cobrin 5,5 vegades l’Indicador de Renda de Suficiència. Un índex que actualment equival als 3.130 euros mensuals o als 43.818 anuals. Per altra banda, el text inicial preveia que el preu d’un contracte no podia ser més elevat que el de l’anterior. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa