El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Llanos de Luna en l’acte institucional del Dia de la Hispanitat a Barcelona: “Ningú pot decidir per tots”
  • CA

 

La delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, ha assenyalat aquest dilluns que “ningú pot decidir per tots” i que aquest és un dels aspectes de la “grandesa” de la nació espanyola. En el seu discurs en l’acte commemoratiu del Dia de la Hispanitat, celebrat a la seu de la delegació del govern a Barcelona, Llanos de Luna ha afirmat que “unitat i diversitat” són “conceptes inseparables quan parlem d’Espanya”, i ha defensat que la Constitució “garanteix l’autonomia de les nacionalitats i regions, i també la unitat i la solidaritat entre totes elles”, ha dit. Al final de la seva intervenció, ha advertit que “ningú té el monopoli dels sentiments” dels qui volen “viure intensament la seva catalanitat i espanyolitat”. “Essent profundament catalans, som profundament espanyols”; ha constatat.

Quan falten dos dies pel 12 d’Octubre, la delegada ha indicat que la celebració del Dia de la Hispanitat té com a finalitat “recordar solemnement grans moments de la nostra història col·lectiva i que forma part del nostre patrimoni històric, cultural i social comú”, ha dit. En aquest sentit, Llanos de Luna ha volgut refermar el dret a què cadascú visqui com vulgui la seva identitat nacional a Catalunya i a qualsevol altre indret de l’estat espanyol. “Cadascú té dret a viure la seva espanyolitat de la manera que millor li sembli i a sentir-se orgullós de les nostres llengües, les nostres cultures, el nostres costums…”, ha assenyalat. 

En la seva intervenció no han faltat les referències a la llengua espanyola i a Miguel de Cervantes, de qui es commemora el 400 aniversari de la seva mort i on Llanos de Luna ha recordat que la seva estada a Barcelona va deixar empremta a ‘El Quixot, sens dubte l’obra més coneguda i universal en llengua castellana. “El 12 d’octubre simbolitza l’esdeveniment històric en el que Espanya inicia un període de projecció lingüística i cultural més enllà dels límits europeus”; ha manifestat la delegada.

Sobre l’actualitat, Llanos de Luna ha recordat que encara hi ha famílies que pateixen els estralls de la crisi econòmica, i ha valorat que l’estat espanyol necessita ara més que mai “més estabilitat política i fortalesa institucional”. “Volem que Espanya tingui un govern fort i capaç d’abordar els reptes als que ens enfrontem”, ha apuntat.
 

A l’acte institucional del Dia de la Hispanitat han assistit entre d’altres, els subdelegats a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona; el secretari d’Estat d’Infraestructuras, Transport i Habitatge, Julio Gómez-Pomar i el secretari d’Estat d’Administracions Públiques, Antonio Beteta. La delegada ha agraït que repeteixin assistència i ha recordat que fa tot just un any van estar presents en la celebració, que es va fer després de la signatura del conveni per a la rehabilitació de l’antic palau de l’Aduana, seu de la Delegació del Govern a Catalunya, a Pla de Palau. Fa nou anys que l’edifici està clausurat a l’espera que sigui rehabilitat, motiu pel qual les funcions de la delegació es van traslladar a la seu de la subdelegació a Barcelona, al carrer Mallorca cantonada amb Roger de Llúria.
 

Han assistit, a més, el Fiscal Superior de Catalunya, José Maria Romero de Tejada –qui fa tot just una setmana era notícia per la petició d’inhabilitació a Mas, Rigau i Ortega-, el cap de la policia espanyola a Catalunya, Sebastián Trapote; el cap de la VII zona de la Guàrdia Civil, Ángel Gonzalo Martín. També hi era una àmplia representació del cos consular, i especialment dels països llatinoamericans encapçalats per la vicedegana i el secretari del Cos Consular així com representants d’Associacions i Entitats Civils i cases regionals. Entre els presents hi havia també el president del grup municipal del PPC a l’Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, el diputat de Ciutadans a les comarques de Girona, Jean Castel, i el Secretari de Ciutadania i Diversitat Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), l’exdiputat i exsenador Josep Maria Sala.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa