El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Llach planteja “l’Entesa Nacional” i un “Parlament constituent” convocat pels partits
  • CA

Aquest proper dilluns, el president de la Generalitat, Quim Torra, es reunirà amb Lluís Llach, com a president del Consell Assessor per a l’Impuls del Fòrum Cívic i Social pel Debat Constituent. Una trobada que ha de servir per tal de lliurar al president un informe dels treballs duts a terme per l’òrgan a través de reunions sectorials i territorials. L’informe, al que ha tingut accés El Món, preveu la creació de “l’Entesa Nacional pel Debat Constituent” com un “òrgan sobirà i independent” i que els partits convoquin un “Parlament o Assemblea Constituent”.

 

 

Segons el document, i tal i com ha apuntat Llach, en diverses intervencions, preveu acabar la feina el Març de 2020, després d’un cronograma de tres fases. Una primera “d’Impuls” que acaba el proper setembre. Una segona de “debats ciutadans”, que s’hauran celebrat entre Octubre de 2019 i Febrer de 2020 a través de la web debatconstituent.cat ‘properament operativa’.  I una tercera, la del Fòrum Cívic i Social que seria convocat per un altre organisme “l’Entesa Nacional pel Debat Constituent” que seria un “òrgan sobirà i independent” format com una plataforma amb les “entitats més representatives del país” sorgides arran de les “enteses locals, comarcals i regionals”.

 

 

El pas següent previst és que Fòrum Cívic i Social, que encara s’ha de dissenyar el seu número de participants, “sintetitzarà els resultats dels debats” i “articularà en principis constituents tots aquells temes en els que hi hagi consens”. Així mateix decidirà com escriure els punts en què hi hagi “dissens”. Els àmbits materials són d’aquests debats són: elements constitutius; drets; participació política; organització territorial; règim econòmic; territori i seguretat. La següent etapa és que tots aquests principis posats negre sobre blanc seran lliurats de manera “solemne al Parlament de Catalunya”.

 

Ara bé, tot plegat no acaba aquí ni de bon tros. El document reflecteix a les primeres de canvi quin és l’objectiu principal del Fòrum: una “assemblea o Parlament constituent” convocat pels “partits polítics”. Concretament, el full de ruta estableix que el “resultat d’aquest procés ha de ser el d’establir unes bases constitucionals per al futur polític de Catalunya, que seran lliurades a les forces polítiques a qui correspondria convocar una Assemblea o Parlament Constituent”.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa