Libération preveu "una guerra de jutges sense precedents en la història europea"

El diari francès parla d'"acarnissament judicial" i explica que la persecució de Llarena contra Puigdemont i Comin "significa una violació directa dels compromisos d'Espanya amb Europa"

"L'afer és preocupant", explica Libération en una crònica signada pel seu corresponsal a Brussel·les, Jean Quatremer. La peça, titulada "Eurodiputats catalans: després de Junqueras, el risc d'una guerra de jutges" descriu l'itinerari tortuós de la persecució judicial espanyola contra els independentistes catalans i el xoc institucional amb les institucions europees, que només acaba de començar. "El president del Parlament Europeu, el socialista David Sassoli, ha decidit plegar-se al criteri del Tribunal Suprem espanyol. Cal dir que no tenia gaire alternatives excepte entrar en confrontació directa amb l'Estat espanyol", explica el diari de referència de l'esquerra francesa, que afegeix que "aquest acarnissament judicial obligarà les institucions comunitàries a interessar-se, finalment, per la situació catalana (...) els diputats es pronunciaran per majoria simple sobre l'aixecament de la immunitat parlamentària de Puigdemont i Comin, un vot en què el resultat és lluny d'estar garantit. Ara mateix els Verds, l'esquerra radical i una part dels euroescèptics estan alerta per denunciar la decisió dels tribunals espanyols".

La crònica explica que, més enllà del desafiament del Tribunal Suprem espanyol a la sentència del Tribunal de Luxemburg, l'enfrontament és a tots els nivells: "pitjor encara, el jutge encarregat de perseguir els dirigents independentistes catalans ha anunciat que no respectarà la immunitat parlamentària de Puigdemont i Comin si viatgen a Espanya, el que significa una violació directa dels compromisos d'Espanya amb Europa". El diari explica que, al final, "serà la Comissió Europea qui decideixi si Espanya respecta, o no, el dret europeu i, si és el cas, obrirà un procediment d'infracció. Si no ho fa, el propi Junqueras podrà recórrer al Tribunal de Luxemburg, però també al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg".

 

El diari parisenc afegeix que "l'obcecació [jusqu'au-boutisme, en el text original] dels jutges espanyols corre el risc de desembocar en una guerra de jutges sense precedents en la història europea".

 

 

 

Comentaris