El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’extrema dreta espanyola ha protagonitzat un mínim de 120 incidents els darrers tres mesos
  • CA

 

El ministre de l’Interior espanyol, Juan Ignacio Zoido, ha assegurat aquest dimecres al Ple del Congrés dels Diputats que durant els primers sis mesos de 2017 els actes violents comesos per l’extrema dreta havien baixat respecte el mateix període de l’any anterior. D’aquesta manera, Zoido ha menyspreat la petició d’Artemi Rallo, diputat del PSOE per Castelló, que demanava al govern de Mariano Rajoy un pla d’actuació contra els avalots que, darrerament, han protagonitzat grups d’extrema dreta vinculats a equips a futbol i, també, contra els missatges “d’exaltació del racisme, la violència i el nazisme” d’alguns agents de la policia municipal de Madrid. El ministre ha negat que, com ha afirmat Rallo, el Partit Popular estigui mantenint “un perfil baix davant del feixisme”, en referència als darrers episodis de violència que han tingut lloc a Barcelona, Madrid i València, entre d’altres, sovint a l’empara de manifestacions organitzades per les mateixes entitats d’extrema dreta o bé per altres associacions espanyolistes.

Tot i que des de Mossos d’Esquadra no s’han volgut donar dades que confirmin ni desmenteixin les afirmacions fetes pel ministre de l’Interior en seu parlamentària, un recompte dels casos que s’han fet públics indica que, només durant els darrers 90 dies, l’extrema dreta ha estat protagonista d’un total de 120 incidents aproximadament, la majoria dels quals constitutius de delicte i que molt sovint han inclòs agressions. Entre les accions de què es té constància hi ha amenaces, coaccions i diverses agressions al carrer, algunes d’elles amb arma blanca i que, no sempre però amb força freqüència, s’han fet al voltant de concentracions convocades per partits i entitats ultradretans i/o espanyolistes. El nombre de ferits derivats d’aquest centenar llarg d’incidents no està determinat per falta de dades oficials. Les proves gràfiques d’agressions, però, són abudants i evidents, especialment durant les darreres mobilitzacions unionistes a Barcelona i durant l’assalt que un grup d’extrema dreta va fer a la manifestació d’entitats d’esquerres durant la Diada del País Valencià, el passat 9 d’octubre.

 

El ministre, però, defensa que hi ha “tolerància zero” tant envers els grups violents com cap als delictes d’odi, “vinguin d’on vinguin”. Per justificar les seves afirmacions, Zoido s’ha remès a les dades oficials d’actuacions de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil en relació als avalots causats per grups ultres per demostrar que, com ell mateix ha afirmat, es tractava de “fets puntuals”. Segons el ministre, els cossos policials han practicat 22 detencions a Barcelona i 15 a València a causa dels darrers incidents protagonitzats per l’extrema dreta. Zoido, a més, ha volgut minimitzar l’impacte real d’aquests moviments ultres afirmant que, durant el 2017, “s’han detectat tres nous grups d’extrema dreta mentre que s’han detectat sis nous grups d’extrema esquerra”. Als passadissos del Congrés, a més, Zoido ha dit, comparant l’estat espanyol amb Alemanya, que “aquí també hem sabut tancar” l’etapa del feixisme.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa