El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Levy i Romeva s’acusen mútuament de baixa qualitat democràtica als seus governs
  • CA

 

 

La diputada del PPC Andrea Levy i el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, s’han acusat mútuament de baixa qualitat democràtica en les actuacions dels seus governs. En una interpel·lació de la popular al conseller, Levy ha presentat un decàleg de pràctiques del Govern per fer el referèndum que segons ella “es deixa la democràcia pel camí” i ha acusat l’executiu català de voler “imposar” les seves tesis. Romeva li ha retret que una diputada d’un partit esquitxat per la corrupció parlés de qualitat democràtica i ha lamentat que l’Estat encara no hagi sortit de la “foscor” del Franqusime. Per al conseller, que s’imposin querelles i s’inhabilitin persones per posar les urnes “no es pot interpretar com una democràcia formal o sana”.

Levy ha presentat un decàleg de les pràctiques “poc democràtiques” que està portant a terme el Govern entre les que ha situat “inventar-se un plebiscit” el 27-S i més tard els seus resultats, dir que hi havia un mandat electoral que segons ella no existeix perquè el referèndum no apareixia als seus programes electorals, dir que la Comissió de Venècia els “empara”, no atendre els dictàmens del Consell de Garanties Estatutàries, no explicar la llei de transitorietat jurídica i modificar el reglament amb l’únic suport de dos grups parlamentaris, entre d’altres. “Segur que en el mirall de la democràcia hi surten reflectits?”, ha preguntat. 
 

La diputada ha assegurat que cap de les deu actuacions –que ha definit com el decàleg “de la fugida endavant per emparar la gran mentida- “respon al que hauria de ser un responsable polític demòcrata que garanteixi els drets de les seus ciutadans” i li ha recordat que més enllà de la passió, en la política cal “ètica, responsabilitat i mesura” en les seves actuacions. En el seu torn de rèplica, Romeva li ha dit que s’ha de tenir “molt de coratge” per parlar d’ètica, responsabilitat i mesura formant part d’un partit com el PP i ha negat les afirmacions de Levy. En primer lloc, li ha rebatut que del 27-S no surti un mandat democràtic per fer un referèndum per la independència i li ha demanat que escolti el “clam” del 80% de la població que vol votar. Li ha contestat també que no diuen que la Comissió de Venècia els empari sinó que tenen “tota la legitimitat del món de fer allò que ja han fet altres països”. 

En aquest sentit, ha recordat que des dels anys 90 han aparegut una trentena de països nous i que molts ho han fet per la via del referèndum i, fins i tot, de la consulta unilateral. “Existeixen i no hi ha cap problema, el món funciona, com passarà el dia que fem el que la majoria decideixi”, ha declarat. Davant del decàleg de Levy, Romeva ha fet referència a diversos informes que segons ell demostren la manca de qualitat democràtica de l’Estat espanyol. Entre aquests ha situat la condemna del Tribunal d’Estrasburg per la inhabilitació de l’expresident el Parlament basc Juan María Atutxa o els avisos del Consell d’Europa sobre la manca d’independència judicial. “Són miralls en que si un es mira, fan avergonyir una mica”, ha dit. 
 

Més enllà de rebatre el decàleg, Romeva ha dit que la democràcia espanyola és “en el millor dels casos millorable i en d’altres fallida” i ha denunciat que avui dia sigui legal ser falangista o que l’Estat destini diners a la Fundació Francisco Franco. Per a ell, és “incomprensible” la “impunitat” en segons quins casos i en canvi “demanar votar suposi querelles”. Ha defensat que Catalunya “no és un problema sinó el símptoma de la fragilitat d’un estat que no ha volgut evolucionar i ha quedat segrestat per les elits, la perversió històrica basada en la desmemòria” i ha afegit que els catalans el que volen fer és “ajudar la resta de l’Estat a sortir d’aquesta foscor”. 
 

El conseller ha afirmat que les “amenaces” només provenen de les estructures de l’estat espanyol i ha defensat que el Govern actua seguint paràmetres democràtics i que en base a això es farà el referèndum. “Parlem-ne de qualitat democràtica, en tenim tantes ganes que l’1-O farem el referèndum perquè la gent s’expressi”, ha sentenciat. 
 

En la seva resposta, Levy ha preguntat al conseller si tothom està equivocat excepte ells i li ha dit que “si no tinguessin por” no voldrien fer un referèndum amb voluntaris. “Em pot explicar en quin procés electoral això es fa així?”, ha preguntat. Per últim, Levy ha fet una crida al Govern a deixar de banda el “xantatge” i ha assegurat que existeix la “possibilitat del diàleg”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa