Les últimes municions

Els actes finals de PSC i CiU al Palau Sant Jordi calibraran les seves forces, mentre la resta de partits apel·len al vot útil

Després de dos dies amb el debat sobre el fallit cara a cara com a epicentre electoral, els candidats aprofiten les darreres energies per convèncer l'electorat. Per això, PSC i CiU volen fer una última demostració de força i, malgrat el fred ambient electoral que es respira al carrer, celebraran entre avui i demà els seus mítings finals al Palau Sant Jordi.

El recinte té capacitat per a 20.000 persones i les maquinàries de les dues formacions treballen, des de fa dies, per intentar mobilitzar les seves bases i garantir que el tancament de campanya sigui un èxit. Sens dubte, un atreviment dels dos partits que servirà per calibrar amb quina força acaben.

El Palau Sant Jordi té un significat especial en l'imaginari polític dels socialistes. En el mateix espai i durant la cursa electoral pels comicis catalans del 2003, el president del Govern estatal i líder del PSOE, José Luis Rodriguez Zapatero, va expressar l'emblemàtica frase: "Apoyaré la reforma del Estatut que apruebe el Parlament de Catalunya".

Els socialistes volen repetir l'èxit de fa dos anys

L'objectiu dels socialistes és tornar a fer vessar el Sant Jordi, de la mateixa manera que van aconseguir en el míting de fa dos anys per a les eleccions estatals amb l'afluència de 40.000 persones, segons el partit. En aquell acte, l'actual ministra de Defensa, Carme Chacón, va proclamar ser la "niña de Felipe [González]", contraposant-se així a la famosa "niña de Rajoy".

No obstant, el PSC ha dubtat fins l'últim moment i ha mantingut la incògnita sobre l'escenari de l'acte fins la setmana passada perquè l'electorat socialista està poc motivat i no omplir seria un suïcidi a dos dies dels comicis. Però el president de la Generalitat i candidat a la reelecció, José Montilla, no tira la tovallola, malgrat no remuntar les enquestes, i avui s'aferrarà als seus tòtems: el Sant Jordi, l'expresident Felipe González i Zapatero.

Mas confia en omplir aquest indret simbòlic de l'adversari

En canvi, Artur Mas s'estrenarà com a candidat en aquest indret simbòlic dels socialistes. En les anteriors eleccions al Parlament, al 2003 i al 2006, CiU va sol·licitar llogar el poliesportiu més gran del país per celebrar l'últim míting, però curiosament sempre va topar amb una prereserva del PSC i va obligar els nacionalistes a triar el Pavelló Olímpic de Badalona.

No obstant, en aquesta ocasió la petició ha estat acceptada i demà al vespre intentaran omplir el Palau Sant Jordi aprofitant la tirada electoral que indiquen totes les enquestes. Tot i això i malgrat tenir les bases mobilitzatzades, la federació ha desplegat un ampli dispositiu arreu del país per assegurar-se la jugada. Mas compartirà faristol amb el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, i l'expresident Jordi Pujol, que intervindrà juntament amb el candidat per primera i última vegada durant la campanya.

El PP demana suport per evitar una àmplia majoria convergent


Així mateix, la cap de llista del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, comptarà de nou amb el president popular, Mariano Rajoy, i celebraran aquest vespre un míting a L'Hospitalet. Ahir, la candidata va tornar a demanar el vot perquè no es dispersi i el seu partit pugui obtenir suports suficients per "garantir una Catalunya de moderació i llibertat", i frenar així l'àmplia majoria de CiU.

En sentit contrari, Esquerra va difondre un vídeo per reclamar el vot i impedir que el PP sigui la tercera força del Parlament. El seu últim espot insisteix en demanar suport per impedir que el PP sigui la tercera força del Parlament. "Si us estimeu Catalunya, ajudeu-nos a que res vagi enrere", indica el president d'ERC, Joan Puigcercós en la peça que recopila imatges de l'acte central de la seva campanya al Palau de la Música.

Fins i tot, el líder de Solidaritat Catalana, Joan Laporta, va apel·lar al "vot útil". En un acte a Girona, va assegurar que la seva candidatura és una opció més vàlida que Reagrupament perquè el seu partit "va millor" a les enquestes i donar suport a la formació de Joan Carretero "no serviria de res" ja que potser no obtenen representació, va subratllar.

 
 

Comentaris