El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les persones amb discapacitat reclamen la seva república catalana
  • CA
D’esquerra a dreta: Xavier Heras, Jordi Rosell i Mireia Mata | Abel Degà

 

L’Assemblea Sectorial de Capacitats Diverses de l’ANC ha celebrat avui la jornada “La República Catalana, una oportunitat per a la discapacitat?” al Centre Cívic Drassanes de Barcelona, un acte per debatre sobre la situació actual i sobre com han de ser en una futura república catalana les polítiques que hauran de tenir en compte les persones amb discapacitats diverses.

 

“Sí. Rotundament. I tant que és una oportunitat per a aquestes persones!” ha exclamat la directora general d’Igualtat de la Generalitat, Mireia Mata; i ha assegurat que el Govern vol “un país on tanta gent com sigui possible treballi, i ho faci en les millors condicions”. També ha llançat un dard al govern espanyol i a la constant anul·lació de lleis catalanes per part de l’Estat, dient que una nova llei o decret sobre les persones amb discapacitats seria anul·lada, “tal i com ha passat amb una d’igualtat entre homes i dones”.

 

Xavier Heras, un dels organitzadors de l’acte i coordinador d’aquesta Assemblea Sectorial, ha volgut començar el seu discurs celebrant que els catalans ja tinguessin data i pregunta per votar en el referèndum d’independència. “Hem de posar en valor la revolució dels somriures”, ha afegit. Jordi Rosell, però, també un dels organitzadors, ha volgut deixar clar que aquesta jornada no havia de ser un acte independentista, sinó un gran debat sobre com s’han d’encarar diverses propostes. I així ha estat. Ha explicat que “fa un parell d’anys que vam començar a treballar en com havia de ser el futur per a les persones cegues” en aquest Estat català. Heras ha volgut remarcar que “al llarg dels anys ens han anomenat de moltes maneres. Primer érem anormals, després subnormals, minusvàlids, i finalment discapacitats. Volem que en una futura república catalana es parli de discapacitats diverses. Les paraules són molt importants”.

 

Mata ha afegit que la Generalitat vol fer una llei d’accessibilitat que funcioni a tots els municipis de Catalunya. De fet, ha remarcat que s’ha de parlar amb tots els ajuntaments del país per “traslladar aquesta visió que l’accessibilitat no és una qüestió voluntària, sinó necessària i obligatòria“. “Aquestes polítiques no són opcionals”, ha insistit. “Un municipi no pot muntar unes colònies sense tenir en compte que potser hi ha un nen amb discapacitats diverses”. I no només en el terreny públic, la directora general d’Igualtat ha deixat clar que “el tercer sector també ha de reflexionar”.

 

El debat s’ha dividit en tres taules diferents per tractar diversos temes, com la inclusió educativa i la integració laboral, les pensions i el règim de prestacions, i l’accessibilitat universal. Un cop han finalitzat les xerrades en aquestes taules, s’han posat totes les idees en comú i s’ha extret que: s’ha de treballar conjuntament per avançar cap a una inclusió d’aquestes persones, hi ha moltes mesures i recursos que no s’apliquen correctament, ha d’haver un canvi en la participació dels usuaris, costa de veure bones actituds en els polítics, la gent està molt preocupada per les pensions i que, tal i com ha dit el coordinador de Súmate al Baix Llobregat, Josep Ramon Carrillo, “a la pregunta de si cobrarem les pensions o no, la resposta ha de ser que el que és segur és que a Espanya no”.

 

Finalment, la subdirectora General d’Ordencació i d’Atenció a la Diversitat del Govern, Mercè Esteve, ha assegurat que “si una cosa està clara en el futur que volem tots, és que totes les persones han de ser ateses i donar el màxim per a la societat”, i ha volgut deixar clar que “des de l’àmbit de l’ensenyament volem dir que el Govern està treballant en això”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa