El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les esquerres veuen possible un futur Govern de coalició
  • CA

 

La Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya ha acollit aquest dijous al matí una conferència sobre les esquerres catalanes per dibuixar el seu futur polític i les hipotètiques aliances que es poden construir en un nou escenari polític. Els ponents eren la diputada de la CUP al Parlament Anna Gabriel, el líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramanet, Núria Parlon, i la portaveu parlamentària de JxSí, Marta Rovira. La pregunta que s’ha plantejat als interlocutors ha estat “passi el que passi aquest més d’octubre -en referència al referèndum d’independència- és possible un govern d’esquerres a Catalunya?“.

 

Marta Rovira ha afirmat que “no és possible parlar d’aquestes possibilitats sense tenir en compte com arribarem a l’1-O“. Segons la Secretària General d’ERC, el futur pot ser “entenedor” si “les esquerres fem possible el referèndum”. “Hi ha un cert consens i entesa entre les esquerres que ens permet seguir fent avenços en el nostre país”, ha reconegut Rovira, però ha insistit que “aquests avenços els veiem més possibles amb la independència”, i ha lamentat que el Tribunal Constitucional suspengui gairebé cada llei que aprova el Parlament.

Núria Parlon, ha procurat evitar el debat sobre la independència i el referèndum i ha assegurat que “és important que des de l’esquerra siguem capaços d’establir una agenda en comú de transformació i de canvi”. La socialista també ha volgut remarcar que el camí cap a la igualtat entre homes i dones està en retrocés, “sobretot en alguns drets que ja s’havien aconseguit”.

El líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, ha opinat que l’aliança entre les esquerres és “possible i necessària”, i ha lamentat que hauria “d’haver estat possible en un passat”. Domènech també ha esquivat la qüestió sobre la independència i el referèndum amb la idea que “hi ha una majoria d’esquerres, ja sigui independentista o no”. “El gran repte d’aquest hipotètic govern o de tots els governs d’esquerres, en tota la seva pluralitat, és acabar amb la precarietat i la desigualtat”, ha conclòs Domènech.

 

El discurs d’Anna Gabriel ha girat al voltant de l’anticapitalisme i de qüestionar-se “què són les esquerres avui en dia”. Ha volgut matisar la pregunta que s’ha plantejat, i ha afegit que el “‘passi el que passi’ l’hauríem d’analitzar bé. No té res a veure un escenari o un altre“. Sobre les possibles aliances futures, Gabriel ha insistit que la CUP només està disposada a anar de la mà amb “tothom que entengui que el límit no és la Constitució del 78, ni l’Estatut, ni els mercats o la Unió Europea”. “Si no entenem això, haurem de tornar a debatre què vol dir ser d’esquerres”, ha etzibat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa