El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les entitats sobiranistes volen que el carrer expliciti el suport als impulsors del referèndum
  • CA

 

Des del 28 de setembre de 2016 que el Govern i la majoria parlamentària van anunciar la convocatòria d’un referèndum d’independència. I amb la previsió que abans de dissabte l’exectutiu de Carles Puigdemont anunciï la data i la pregunta, les entitats sobiranistes de la societat civil ANC, Òmnium i AMI, han convocat un acte aquest diumenge 11 de juny a les 12h, davant de les columnes de Puig i Cadafalch, a Montjuïc, com “el primer acte en què els catalans que hi estan convocats ja coneixeran la data i la pregunta per decidir el seu futur. És per això que diumenge transmetrem el missatge que estarem al costat de les instutucions amb la paperera i la urna, i arribarem fins al final. “, ha dit el president de l’ANC, Jordi Sànchez. L’acte, que porta el lema “Per democràcia, referèndum”, és una crida als ciutadans perquè es mobilitzin per votar, al marge de si hi ha o no el permís de l’Estat, però també, com ha explicat el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, “volem reiterar en aquest acte el suport al Govern de la Generalitat i la majoria sobiranista del Parlament en el clam unànime per a la celebració d’un referèndum vinculant”. I és que Cuixart ha recordat que vindran moments de tensió i també possibeles inhabilitacions: “Els cops de porta de l’Estat ja no suposen cap obstacle. Ni els obstacles ni els cops de porta no ens aturaran. Davant del no a tot, necessitem poder decidir, i hem de donar suport als qui permeten que es pugui votar”. 

Ciutadans a les portes del TSJC per donar suport als investigats | Jordi Borràs

 

“Si l’Estat vol impedir que votem, haurà d’utilitzar mecanismes no democràtics“, ha avisat Jordi Sànchez. I en aquest sentit, Cuixart ha remarcat que “qui aplica la unilateralitat és l’Estat espanyol amb el no a tot, i el que no és pertinent és no donar la veu a la ciutadania, això és inacceptable. Aquest referèndum és inevitable i serà vinculant en tant que els catalans hi participaran de forma massiva, i l’acte de diumenge és tant dels que votaran sí i els que votaran no”, que ha afegit que “només els catalans farem que aconseguim o no el referèndum. Tot allò que passi deprendà només de la capacitat de resistència dels catalans”. 

 

Jordi Sànchez ha explicat que l’acte de diumenge té el denominador comú de posar en valor la idea de la democràcia, “perquè més que mai, el repte que tenim davant és si podrem exercir la democràcia, o ens trobem davant d’un Estat que farà els possibles perquè aquesta expressió no es pugui verbalitzar”, i ha reconegut que no es pot descartar que l’Estat acabi aplicant la força el dia del referèndum per impedir la votació . En aquest sentit, Cuixart ha remarcat que l’11 de juny hi estan cridats tant els ciutadans que volen votar sí com els que volen votar no. 

 

La darrera Diada no hi havia el referèndum sobre la taula | ACN

 

 

Per la seva banda, Neus Lloveras, presidenta de l’AMI, ha insistit que la via del diàleg amb l’Estat s’ha esgotat: “S’ha fet la feina de buscar el diàleg amb l’Estat, però hem tingut un no rotund i hem de fer una crida a tota la ciutadania per al referèndum, però també de suport a tots els dirigents que hauran convocat el referèndum. El protagonisme màxim el té ara el Govern i és important que tinguin aquesta empara del carrer, que estiguin emparats per la societat civil”.

 

L’acte serà davant de les quatre columnes de Puig i Cadafalch, “un espai emblemàtic pel que representa d’història del país“, i està prevista la participació de diversos oradors, entre els quals, de l’exentrenador del F.C Barcelona Pep Guardiola, que serà l’encarregat de llegir el manifest. L’organització espera la participació de “milers de ciutadans”, i ja hi ha confirmats una setantena d’autocars proviments d’arreu del país. 

 

Al final de la presentació de l’acte, un periodista els ha preguntat si pensaven que al setembre acabarien dient a Puigdemont que posi les urnes, perquè no hagi complert, i Sànchez ha estat clar: “El que haurem de dir és, Rajoy, no ens tregui les urnes”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa