Les dues meitats del PSOE s'enfronten en un xoc de legitimitats

Pedro Sánchez no té previst intervenir en el Comitè Federal del partit que se celebra aquest dissabte

Les dues meitats del PSOE, la dels crítics que volen la sortida de Pedro Sanchez, i la fidel al secretari general dels socialistes espanyols, s'enfrontaran aquest dissabte al Comitè Federal del partit. Tots dos sectors hi assisteixen amb voluntat d'aprovar el seu full de ruta. Els crítics la creació d'una gestora que dirigeixi la formació mentre no se celebra el Congrés Federal, i la direcció oficialista la celebració d'unes primàries d'aquí a tres setmanes –el 23 d'octubre- i un Congrés per elegir la nova direcció els dies 12 i 13 de novembre.

No hi ha hagut espai fins ara per a la negociació, i el conclau d'aquest dissabte promet ser un episodi inèdit que marcarà un punt i apart en la trajectòria d'un partit que té 130 anys d'història. Sánchez no preveu intervenir a l'inici de la reunió. A l'odre del dia que ha fet pública la seva Executiva no hi consta el discurs.

Els dos sectors assisteixen al Comitè amb ordres del dia diferents. Els crítics amb el que va aprovar l'Executiva del PSOE abans de la dimissió dels 17 díscols amb la direcció, i els oficialistes -que en un comunicat d'aquest divendres es declaren 'en funcions'- amb el calendari de primàries i Congrés que va anunciar l'Executiva reduïda dels fidels a Sánchez.

 

 Aquesta serà previsiblement la primera batalla d'una jornada llarga a Ferraz: la discussió -amb rerefons legal, polític i estratègic- sobre el que se sotmet a votació marcarà el Comitè i el seu resultat. Els crítics aspiren a introduir a l'ordre de dia una votació sobre la continuïtat de Sánchez. Els afins al secretari general volen que es voti únicament el seu calendari congressual.

Cap dels dos sectors reconeix la legitimitat del contrari. Els crítics asseguren que l'Executiva de Sánchez està 'de facto' dimitida en aplicació del que diuen els estatuts, i els oficialistes apunten que els membres de l'Executiva dimitits –com l'Andalusa Verónica Pérez, que es va proclamar l'única autoritat del PSOE a les portes de Ferraz- ja no tenen cap càrrec al partit. 

Un altre escenari de conflicte poden ser les portes de la seu de Ferraz. Els membres de l'Executiva que van dimitir i que no ocupaven cap altre càrrec al partit tindran vetada l'entrada. La llista –en poder per la direcció actual- donarà pas, o no, als prop de 300 assistents a la reunió. 

L'Executiva de Sánchez ha demanat a la militància que no es concentri davant la seu madrilenya dels socialistes, després que es donés a conèixer, per exemple, que el PSC de Terrassa havia noliejat un autobús per donar suport a l'encara secretari general del PSOE. Posteriorment el PSC ha anul·lat l'autobús. Durant els últims dos dies alguns militants han expressat –i confrontat- la seva opinió davant la façana, majoritàriament a favor de Sánchez. 

S'espera que entrin al Comitè Federal prop de 300 persones. Són secretaris territorials, portaveus a les cambres, delegats, càrrecs orgànics del partit i la direcció. També hi poden assistir, sense dret a vot, els antics secretaris generals del PSOE i altres òrgans. 

Tots dos bàndols asseguren que disposen del suport de més de la meitat del Comitè Federal. Hi seran presents tots els 'barons' socialistes, tan els crítics –com Ximo Puig o Emiliano García-Page- com els partidaris de la continuïtat de Sánchez, com Miquel Iceta i Francina Armengol.

De fons, la batalla pel vot a una hipotètica investidura de Mariano Rajoy. Bona part dels crítics aposten per la sortida de Sánchez –que conduiria a aquesta abstenció- tot i que no tots ha expressat públicament aposta postura. Sánchez manté el seu 'no' i la seva aposta per un govern 'alternatiu', però el seu grup parlamentari al Congrés està profundament dividit, i els crítics podrien no acatar la disciplina de vot.

En aquest escenari hi destaca la líder del PSOE Andalús, Susana Díaz, que aquest dijous, malgrat criticar durament Sánchez i acusar-lo de prioritzar els seus interessos als del partit i el país, no va fer el pas de proclamar-se com l'alternativa al seu lideratge. La delegació andalusa és la més nombrosa en aquest Comitè Federal. 

 

Comentaris