"Les consultes han fet més per canviar la mentalitat del país que el procés de l'Estatut"

L'escriptor i portaveu de Barcelona Decideix, Alfred Bosch, es mostra esperançat a quatre mesos de la celebració de la consulta sobre la independència. No només per les adhesions rebudes i els milers de voluntaris que hi treballen des de fa mesos. El més valuós, assegura, són les conclusions que la ciutadania ha obtingut gràcies a aquest moviment. Conscient del risc afirma que l'entitat treballarà per revifar la mobilització que, gradualment, ha anat minvant. El 12 de desembre tindrà la primera oportunitat per aconseguir-ho amb l'inici del vot anticipat.

Les consultes han davallat en participació. Què han pensat per frenar aquesta tendència?
El primer que farem serà una prova a la Barceloneta, a partir del dotze de desembre amb la captació del vot anticipat. Per sobre tots els problemes, tenim un problema de recursos. Barcelona és molt gran i es necessiten molts recursos humans i materials per arribar a tota la ciutat. Només cal veure el que es gasta qualsevol administració a l'hora de convocar unes eleccions o un referèndum.

I com ho aconseguiran?
Com que no tenim aquest pressupost el que fem és, d'entrada, fragmentar la ciutat. Per començar hem triat un barri que, per dimensions, creiem que és assequible i que per mitjans no quedarà. Volem saber si amb els mitjans necessaris podem obtenir un bon resultat. Ens interessa comprovar això, un cop ho haguem fet, si funciona, ja sabem quina és l'estratègia correcte. Si no funciona ens haurem de plantejar altres qüestions però, abans de res, hem de saber si el problema és de recursos.

Per tant el que passi el 12 de desembre influirà en l'estratègia de l'organització de la consulta...
Per a nosaltres és fonamental. Ho és, primer, perquè si els resultats són bons, si hi ha participació, es pot invertir la tendència de la que parlàvem. A més ens pot guiar i orientar com hem de seguir treballant. Per a nosaltres els resultats d'aquesta experiència pilot a la Barceloneta, fins a cert punt, és tant important com ho pot ser el vot final del 10 d'abril. Aquest dia portarem quatre mesos de vot anticipat per tant ja sabrem, més o menys, on estem situats.

El pacte entre Barcelona Decideix i la conselleria de Governació seguirà després de les eleccions en cas que el Departament canviï de mans?
Sí, perquè nosaltres ja necessitem el material el desembre per recollir el vot anticipat. Tan bon punt s'acabin les eleccions el demanarem i el conseller seguirà en funcions, com a mínim, unes setmanes més. Si canvia el conseller no ens preocupa. Entenem que l'acord és institucional i per tant li demanarem el mateix al proper que vingui.

L'església, almenys algunes parròquies, ja han col·laborat amb la consulta. Quin serà el paper de l'Arquebisbat?
Entenem que l'església catòlica, pel pes que té, és important per a nosaltres. Demanarem que l'Arquebisbat ofereixi col·laboració donada la seva missió pastoral, que és oberta a la societat. En els propers dies ens reunirem amb representants de l'Arquebisbat per concretar-ho.

Els preocupa més la participació que el resultat de la consulta?

Barcelona Decideix vol assegurar una bona participació en les millors condicions però el resultat és molt important. Ara mateix la prioritat és que, tothom qui ho vulgui, pugui votar. No diguem que sigui més important, simplement és l'únic del que ens en podem fer càrrec. El signe del vot el decideix cadascú segons la seva consciència.

A Barcelona ja hi va haver una consulta ciutadana, la de la Diagonal, que es va fer amb molts mitjans i va fracassar. Veu possible que la iniciativa de Barcelona Decideix mobilitzi més persones?
Tenim un sostre, que és el cent per cent, i un mínim, el fracàs absolut, que seria una participació del zero per cent. Entre aquests marges ens movem. Les altres consultes no són cosa nostra, no les organitzem. Som conscients que els mitjans escassos no són cap excusa. Ens jutjaran pels resultats i sabem que hem de complir amb la nostra obligació, que és aconseguir la major participació possible. Les interpretacions ja les faran els observadors.

La consulta serà el 12 d'abril i les eleccions municipals el 22 de maig. Alguns partits consideren que pot ser un acte electoralista...
L'última tanda de consultes es va fer un mes i mig abans de les eleccions catalanes. Ningú les va criticar per electoralistes. Nosaltres estem fent el mateix i exigim el mateix tracte. Hi ha temps de sobres, amb la Setmana Santa enmig. No estarem en campanya i, per tant, no veig per què hi hagi d'haver cap problema.

Creu que la consulta pot influir en les municipals?
M'és igual. M'interessa més un referèndum sobre la independència de Catalunya que no unes eleccions municipals. Aquestes eleccions potser canviaran el govern de la ciutat però, en el moment d'observar-ho des de l'atalaia de la història, el que realment pesarà seran les consultes. Si es compara, per exemple, el procés de l'Estatut amb el de les consultes i ens preguntem què pot haver contribuït més a canviar el país, a canviar les mentalitats, crec que les consultes han fet molt més encara que no siguin vinculants. L'Estatut sí que n'és i com ha acabat?

Finalment la consulta es farà. Se senten pressionats?
Sí, però això és bo. De vegades l'única manera que se't vegi, passa perquè algú et consideri una molèstia. Crec que la consulta no és una molèstia sinó un dret però, si algú no ho veu així i en vol parlar, fantàstic. La qüestió és que la consulta sigui damunt la taula i marqui l'agenda. Això és el que ens interessa. No és un problema que siguem una molèstia, més aviat un incentiu.

El nom de Barcelona al món pot ser un motiu més d'inquietud...
Ningú pot dir que una consulta a Barcelona no sigui important. És la capital, la ciutat més poblada i té una dimensió internacional que no se li escapa a ningú. Passeges pel món i et trobes més gent que coneix Barcelona que no pas Catalunya. Que això passi no és positiu però, ja que és així, ja que Barcelona té aquest predicament i aquesta atracció, aprofitem-ho.

Els polítics, fins i tot alguns nacionalistes, se senten incòmodes amb aquest moviment...

Sí, en el sentit que les consultes se surten del circuit polític habitual. Alguns s'hi oposen diametralment però a la majoria el que els crea és incomoditat. La gent que es dedica a la política té molt clar què ha de fer en unes eleccions o en un referèndum institucional. En el cas d'aquestes consultes el primer que diuen és que no saben si hi han de participar, si els hi han de donar suport o no. Això, en general, els crea inquietud.

Les consultes proposen quelcom més que un debat sobre la independència?
Més enllà del resultat i de la pregunta, et trobes quan vas pels barris que la gent acaba discutint sobre la democràcia. Això no haurem d'esperar fins el 10 d'abril per veure-ho, ja està passant, és una repercussió d'aquest procés. El dret a decidir no es pot limitar a parlar sobre l'amplada de la vorera del carrer. Les grans qüestions de país, les que interessen a tothom i marquen el futur de la societat, no en poden quedar al marge. Aquí és on es veu si som demòcrates o no.

 
 

Comentaris