El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Laplana al·lega que només era un “element d’informació qualificada”
  • CA

La Intendent Teresa Laplana, la responsable de la Comissaria dels Mossos de l’Eixample durant el 20S, s’ha guanyat l’absolució. De fet, aquest migdia s’ha demostrat que no se sap ben bé perquè hi està a la banqueta dels acusats. Simplement hauria d’haver estat un testimoni important del que va passar aquell dia al departament d’Economia. Laplana ha replicat amb convicció les acusacions del fiscal Pedro Rubira, que li demana 4 anys per sedició, el mateix fiscal que va mantenir l’acusació a Sandro Rosell. L’expresident del Barça va quedar absolt després de dos anys a la garjola de manera provisional.

 

Laplana, que pateix estrès post traumàtic després de l’escorcoll, ha deixat clar que ella va anar, tot i estar de baixa, en veure com s’embolicava la troca. Era la responsable de l’ABP -la comissaria de l’Eixample i no va tenir res a veure en l’operatiu policial. Jo era un element d’informació qualificada i amb rang per interlocutar amb la Guàrdia Civil però no la responsable de l’operatiu”, ha assegurat. De fet, era una acció més en un dia que hi havien 44 escorcolls més ordenats el jutjat 13 de Barcelona.

 

Així ho recull la seva minuta de les actuacions escrita el 26 de setembre que el fiscal Rubira ha utilitzat de guió. Unes respostes fermes que han fet empipar al fiscal que li ha retret que repetís l’informe com una opositora. Al capdavall, poca cosa podia explicar més del que recull un informe de 7 planes on fins i tot, detalla que la Guàrdia Civil va utilitzar el seu mòbil per coordinar-se amb els responsables de la Brigada Mòbil dels Mossos.

 

Laplana no ha pogut respondre sobre la insistència curiositat de l’acusador del perquè no es va fer un cordó de seguretat quan va arribar al lloc. Primer de tot, la intendent ha assegurat que a primera hora no era recomanable perquè hauria estat pitjor el remei que la malaltia, donat que la gent estava queixosa però no violenta. Després ha remarcat que ja van anar arribant els responsables d’Informació i Ordre públic que anaven passant la informació al CECOR i allà s’analitzava i es prenien les decisions. Unes decisions en què Laplana ni hi pintava res ni hi tenia res a dir. Només tenia el “rang” per parlar amb la Guàrdia Civil de la comitiva judicial i informava. De fet, ha asseverat que “mai va parlar amb la lletrada del jutjat 13” durant tota la jornada.

 

Pel que fa a Jordi Sànchez, Laplana ha concretat que només hi va parlar tres vegades per ordre del Major Josep Lluís Trapero. Una ordre que ha aclarit que en cap cas va ser “imperativa”. El Major li va dir que parlés amb ell perquè s’havia ofert per articular el cordó de seguretat amb voluntaris. En qualsevol cas, ha assenyalat que “Sànchez podia dir missa, no podia decidir res, no és ningú per donar cap ordre a la policia, ni assentia el que deia”.  “Els detinguts haurien entrat tal i com haurien decidit els comandaments, el que deia no tenia cap valor i tenia una nul·la capacitat d’incidència”, ha insistit.

 

Laplana ha acabat la seva declaració reblant que mai va participar en cap reunió amb el Govern ni amb el Major per parlar sobre el procés. “Rotundament no!”, ha sentenciat. En aquesta línia, també ha afegit que va fer tot el possible per ajudar a la Guàrdia Civil a fer la perquisió judicial.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa