El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’advocat de Junqueras afirma que pot ser president o diputat des de la presó
  • CA

 

L’advocat d’Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, ha defensat aquest dimecres que el seu client pot exercir de diputat del Parlament o eventualment de president de la Generalitat encara que la Sala d’Apel·lacions del Tribunal Suprem decideixi aquest dijous no posar-lo en llibertat. Ho ha explicat en declaracions a Catalunya Ràdio, en ser preguntat per la possibilitat que Junqueras sigui president en cas que Carles Puigdemont no pugui ser investit i JuntsxCat i ERC així ho pactessin.

 

“I tant. Sí, sí. Ell té dret a sortir a defensar el seu projecte en la sessió d’investidura i, si fos investit, seria president de la Generalitat i hauria de tornar a la presó”, ha exposat el lletrat del vicepresident destituït i líder d’ERC. Van den Eynde defensarà aquest dijous davant la Sala d’Apel·lacions la posada en llibertat de Junqueras, però si no és acceptada, ha avançat que demanarà el trasllat del republicà a una presó catalana per facilitar que pugui acudir als plens del Parlament.

 

“Encara que es mantingui la presó provisional, hem de garantir que es mantingui l’exercici dels drets polítics. Per tant, haurem de demanar el trasllat a presons catalanes i la sortida per assistir als plens”, ha conclòs. Junqueras està empresonat des del 2 de novembre al centre penitenciari d’Estremera, en la Comunitat de Madrid, i el primer ple de la legislatura catalana està fixat per al dimecres 17 de gener, quan ha de constituir-se el Parlament.

Van den Eynde defensarà aquest dijous davant la Sala d’Apel·lacions que s’excarceri Junqueras apel·lant al seu dret a la participació política, ja que en les eleccions catalanes va ser el candidat d’ERC i s’ha convertit en “el representant polític de milers de persones”. A més, assegura que l’última vegada que van demanar la llibertat de Junqueras, la justícia la hi va denegar per considerar que primer havia de “configurar-se l’escenari polític” a Catalunya, i el lletrat recorda que això ja ha passat després de les eleccions del 21-D.

 

També ha defensat que hi ha “milers d’alternatives” a la presó provisional que són menys invasives, i ha posat com a exemples la presó domiciliària, pagar una fiança, signar davant un jutjat, o tenir una escorta permanent de la Policia Nacional. Assegura que a ningú se li pot ocórrer que Junqueras pugui fer “una cosa estranya” si se’l sotmet a alguna d’aquestes mesures que no siguin la presó preventiva.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa