El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La vetlla del Fossar manté la pulsió independentista
  • CA

 

 

Una vetlla més. La tradició d’honorar els herois de 1714 al Fossar de les Moreres, on no s’hi enterra cap traidor, continua viva. Aquest dilluns n’ha estat una mostra. Segurament no amb la mateixa intensitat que ara fa un any quan la Diada obria les portes de la campanya del referèndum de l’1 d’Octubre o bé del 2015 quan el mateix 11 començava la campanya electoral de les eleccions batejadades com a plebiscitàries. 

 

La nit ha estat una mica més curta del que és habitual i amb menys concurrència. De fet, el president de la Generalitat, Quim Torra, i el Govern en ple havien fet l’ofrena com a primer acate del complex menú dels actes institucional de la Diada. 

 

El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, l’exvicepresidenta Neus Munté del PdeCAT, el cap de files d’ERC a Barcelona Alfred Bosch, la consellera de Medi Rural, Teresa Jordà, el president del PDeCAT, David Bonvehí, el president de PNB, Antonio Ortuzar han estat alguns dels noms que s’han deixat caure pel Fossar a més de diversos portaveus de Demòcrates. 

 

Els discursos polítics, –Munté, Bosch i Jordà- tot i el timbre i el to més agosarat per un públic més que convençut també han apuntat les diferències estratègiques de l’independentisme. Només s’han apuntat aquestes disonàncies per evitar, encara que sigui de forma inconscient, irritar picapedrers de l’independentisme que fa anys, molts anys que no es perden cap vetlla. 

 

A les converses de la gent, en diversos cercles, exposicions endreçades i especulacions del nou cicle polític que s’obre. Una vetlla amb presos polítics, amb exiliats i amb evidents diferències estratègiques entre l’independentisme tenyia les converses en un escenari on la discussió independentista era congènita al moviment. 

 

La nit ha passat sense cap incident ni cap debat acarnissat entre els lideratges i amb el ritual habitual de lliurament de flors al peu del peveter. Botigues amb tot el mercandatge independentista -enguany s’hi troben xapes amb símbols d’amor cap els advocats mediàtics del procés- o bé la novetat el Punt d’Informació del Fossar de les Moreres -interessant i minimalista- inaugurat pel Govern de Quim Torra en ple, després de l’ofrena floral.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa