El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Vall d’Aran proposa una Catalunya ‘binacional’
  • CA

 

El Cercle d’Agermanament Occitano-Català (COAC) reclama que la futura república catalana sigui ‘binacional’, és a dir, que compti amb dues realitats nacionals diferents, per bé que “properes i bessones”. Segons ha avançat RAC1 i confirmat l’ACN, un document que ha elaborat una trentena d’experts preveu que el nou estat pivoti sobre dos ”trossets” de nacions: la nació catalana i la nació occitana (l’Aran). En aquest sentit, reclamen que l’occità tingui un estatus semblant al que tenen les llengües a Suïssa i que es reconegui el dret a decidir. Un dels experts que ha participat en la redacció del document, Marçal Girbau, ha assenyalat que en un context de República de tipus confederal, l’estat confederat d’Aran haurà de disposar de la seva pròpia Carta Magna on s’establirà, entre altres qüestions, la seva llengua d’estat la qual, des del CAOC, entenen que només pot ser l’occitana.

Segons el que proposa el document elaborat pels experts sobre el futur de l’Aran en una república catalana, les llengües d’ús dels poders públics, de les institucions, dels organismes, de les administracions confederals, haurien de ser l’occità i el català, de manera igual. Això representa que documents oficials d’aquesta Confederació com el passaport, document d’identitat, moneda o constitució, haurien de ser en català i en occità per al seu conjunt. També vol dir que haurien de ser les llengües d’ús del Parlament, del Govern i dels mitjans de comunicació públics de la Confederació.

 

De la mateixa manera, els experts assenyalen que per a obtenir la nacionalitat de la nova República només caldria haver d’acreditar l’arrelament per competència lingüística en llengua catalana o bé en llengua occitana indistintament, en el moment de la sol·licitud.

Accions simbòliques i de protocol
 

Girbau ha explicat que hi ha accions que es podrien aplicar de manera immediata i que no suposen cap cost com ara que la bandera occitana de l’Aran sigui present, al costat de la bandera catalana, al Parlament de Catalunya, al Palau de la Generalitat, i allà on el President de la Generalitat o la Presidenta del Parlament realitzin discursos.

 

Pel que fa als missatges institucionals de Cap d’Any, de la Diada Nacional o similars, del President de la Generalitat, retransmesos per les ràdios i televisions públiques catalanes, demanen que incorporin una part dels discursos en occità. El document recull com a proposta immediata que la Generalitat, amb motiu de la Diada Nacional d’Aran, convidi anualment el Síndic d’Aran a realitzar un missatge institucional adreçat al Parlament i als seus ciutadans en occità, retransmès per les ràdios i televisions públiques catalanes.

 

El COAC també reclama l’occità en retolacions, menús de cafeteria, serveis web o documentals audiovisuals. Pel que fa a les publicacions en xarxes socials creuen que mínim un 50% hauria d’estar en occità.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa