La Universitat de Lleida rebutja el Pacte Nacional pel Referèndum

La proposta, votada pel consell de govern de la UdL, ha rebut 19 vots en contra i 9 a favor

 

 

El consell de govern de la Universitat de Lleida (UdL) ha rebutjat adherir-se al Pacte Nacional pel Referèndum amb 19 vots en contra i 9 a favor. També s'han recollit 5 vots en blanc i un de nul. Dues persones han sortit de la sala per no haver de votar i es considera que s'han abstingut, segons han informat fonts de la UdL. Malgrat que els acords del consell de govern de la UdL se solen votar a mà alçada, en aquest cas s'ha habilitat una urna per garantir el vot secret a petició de l'equip rectoral. La campanya del Pacte Nacional pel Referèndum es va posar en marxa el 23 de desembre per recollir el suport d'institucions, entitats i particulars a favor de la celebració d'un referèndum d'independència a Catalunya. Amb la votació del consell de govern, la UdL es desmarca d'altres universitats que sí que s'han sumat a la iniciativa com la Politècnica de Catalunya (UPC), la Pompeu Fabra (UPF) i la Rovira i Virgili de Tarragona (URV).

El president Puigdemont i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, arriben a la reunió del PNR | Jordi Borràs

 

 

La moció s'ha debatut i votat després que ho demanessin onze membres del consell de govern, entre docents i investigadors, personal d'administració i serveis (PAS) i estudiants. El consell de govern el formen 54 membres i per poder incloure alguna qüestió en l'ordre del dia són necessàries les firmes d'una cinquena part dels integrants. El rector de la UdL, Roberto Fernández, no ha volgut fer declaracions sobre aquest tema. En un comunicat de premsa posterior al consell de govern, la UdL informa que, en el transcurs del debat, el rector ha manifestat que "ni es pronuncia ni es pronunciarà sobre les diverses polítiques partidàries del nostre país. Només ho fa en el cas que afecti els interessos de la Universitat de Lleida o del Sistema Universitari Català. L'obligació institucional del rector es mantenir la neutralitat política de la UdL".

 

 

També ha manifestat que "el Consell de govern no representa ideològicament la comunitat universitària. Els seus membres no són elegits per raons ideològiques sinó acadèmiques. I, en coherència amb la decisió que es va adoptar al Consell Interuniversitari de Catalunya, que siguin institucions com el Parlament, i no el Consell de govern, les que es dediquin a regular la vida política del nostre país".

Un dels onze signants de la proposta i representant del PAS al consell de govern, Josep Maria Romero, ha lamentat que finalment s'hagi imposat aquesta tesi i ha recordat que altres universitats públiques catalanes sí que s'han sumat al Pacte Nacional pel Referèndum sense que això signifiqui donar suport a un referèndum unilateral ni a la independència. "Creiem que les universitats sí que han de donar resposta als problemes de la societat i aquest és un tema que la societat viu molt intensament; el referèndum té el suport del 80% de la ciutadania i, per tant, entenem que la Universitat s'hi havia de manifestar a favor", ha assegurat.
 

 

 

En el mateix sentit s'ha expressat un dels representants dels estudiants, Dídac Montero. Afirma que és comprensible que la UdL no es posicioni a favor o en contra de la independència, però insisteix que la moció que s'ha votat aquest dijous només era per donar suport al dret a decidir. "Avui la Universitat ha dit NO a la democràcia, ha dit no al Pacte Nacional pel Referèndum, que l'únic que pretén és fomentar la participació de la societat", ha reblat. L'exrector de la UdL Joan Viñas és un dels més de 15.000 particulars de les comarques de Lleida que han donat el seu suport al manifest. També ho han fet prop de 300 entitats. A tot Catalunya, s'han superat les cinc-centes mil adhesions.
 

 

Pel que fa a les universitats, de moment s'han sumat al Pacte Nacional pel Referèndum la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Pompeu Fabra (UPF) i la Rovira i Virgili de Tarragona (URV). Centres privats com la Universitat Ramon Llull, la Universitat Internacional de Catalunya i l'Abat Oliba ho han rebutjat. 

 

Comentaris