El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La premsa espanyola analitza la Diada en clau judicial
  • CA
Fragment de la portada d’El Mundo del 12 de setembre de 2018 | Redacció

 

Espanya s’ha despertat aquest dimecres amb els seus diaris als quioscos a punt per explicar-los com va ser la Diada de Catalunya i com va dimitir la ministra de Sanitat, Carmen Montón. De fet, la dimissió és la protagonista de les portades dels principals diaris editats a Madrid, excepte la d’El País, que sí que ha col·locat en primer pla una fotografia de la manifestació convocada per l’ANC a la Diagonal. De totes maneres, la reivindicació independentista ha aconseguit trobar el seu forat a les portades espanyoles –excepte a la de l’ABC-, tot i que l’anàlisi que en fan els diaris és judicial.

 

El independentismo exige a Torra que prepare ya el próximo «embate»“; “El separatismo llena las calles contra el Rey y los jueces“; “El Supremo no prevé liberar los presos antes del juicio“: aquests són alguns dels titulars que es troben dins de l’ABC, El Mundo i La Razón. Aquests diaris, a més, il·lustren les seves notícies sobre la manifestació amb plans curts, per no mostrar en la seva totalitat el gruix de manifestants.

Fragment de la portada d’El País del 12 de setembre de 2018 | Redacció

 

Per altra banda, El País titula en portada que “El independentismo recurre a la Diada para ocultar su división“, a més de lamental que “el secessionisme va monopilitzar els actes institucionals de la jornada”. En la mateixa línia que els altres diaris, però, apunta també que “les concentracions es van convertir en un clamor per la llibertat dels presos“, i també recull unes declaracions del president de la Generalitat, Quim Torra, en què advertia que ell no podia obrir les presons per tal d’alliberar els presos polítics.

 

Pel que fa als digitals, eldiario.es li reconeix múscul a l’independentisme, tot i criticar la seva falta de full de ruta: “Diada 2018, una exhibición de fuerza sin un plan definido“. El diari també recull les declaracions de Torra sobre l’obertura de les presons i apunta que els manifestants de l’ANC es van concentrar per demanar la llibertat dels presos polítics. D’altra banda, El Español assenyala a la seva editorial que “El separatismo choca contra el ‘muro’ de la realidad“. Així doncs, el digital assegura que la manifestació de dimarts a la tarda va ser un fracàs tan en escenografia com en nombre d’assistents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa